fbpx

header

Iskoristite poslednji dan Beldocs-a: Sledi i dodela nagrada

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada u Domu omladine Beograda se 18. maja u 19.30 zatvara 15. Beldocs festival.

 

Stručni žiri dodeliće nagrade u okviru međunarodnog takmičarskog programa, srpskog takmičarskog programa, kao i nagradu za najbolji kratki film festivala. Mladi petočlani žiri odabraće najbolji film u okviru Teen selekcije.

 

Nakon ceremonije zatvaranja sledi projekcija filma „Napolju“ rediteljke Olge Žurbe. Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta.

 

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Napolju

 

Poslednjeg dana Beldocs festivala biće prikazana još tri filma u dvorani Kulturnog centra Beograda. Od 17 časova organizovana je posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa, antropologa i hrabrog filmskog autora. Kvedaravičius je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima, gde je i surovo ubijen u Ukrajini, u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarnom filmu. Pre projekcije njegovog filma Mariupolis (iz 2016. godine), posetiocima će se obratiti zamenica nemačkog ambasadora u Beogradu, gđa Dorothea Gieselmann, kao i zamenik ambasadora Ukraine u Srbiji, gospodin Marko Martinjuk.

 

Film „Mariupolis“ je vizuelno moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje kog smo danas svedoci dat kroz prikaz svakodnevnog života.

 

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Mariupolis

 

Od 19 sati održaće se dve regionalne premijere filmova „Gnezdo“ reditelja Hlinura Palmasona i „Onaj koji pobegne je duh“ kineske rediteljke Ćinjuan Lei. Palmasonov film prikazuje kako je autor snimao film ispred svoje kuće u periodu od 18 meseci uz podršku i pomoć svoje troje dece. Ovaj kratki film bez scenarija igra se idejom vremena. „Gnezdo“ je priča o utopiji, ali i pokušaju da se narativ izgradi na drugačiji način, koristeći klimatske uslove i prirodnu dečiju energiju kao okidač za priču.

 

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Gnezdo

 

Drugi film prikazuje Haohao i Džoudžou, dve sestre od pet i osam godina. Njih dve većinu dana provode u tržnom centru za elektroniku u Šenženu. Beskrajno se igraju sa kutijama, jure niz stepeništa i kriju se u praznim vitrinama, i koliko god ovaj prostor bio bezličan, on im se čini kao dom, kao planeta koju nasleđuju i bez pogovora naseljavaju. U međuvremenu, spoljni svet izgleda neprijateljski i nepristupačan.

 

festival-zatvaranje-beograd-2022

Onaj koji pobegne je duh

 

Projekcija filma „Tajanstveni objekat“ u podne tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula imaće svoju regionalnu premijeru od 17.30 sati u Muzeju kinoteke. U ovom poludokumentarnom filmu, autor pruža originalan prikaz svojih sugrađana. Film je bez scenarija i kao koncept koristi nadrealističku kolažnu igru. Filmska ekipa, putujući po Tajlandu, intervjuiše obične ljude tražeći da dodaju svoje reči u postojeću priču. Priča je odglumljena, a scene su protkane intervjuima.

 

U Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj održaće se projekcija filma „Gospodin Landsbergis“ reditelja Sergeja Loznice sa početkom u 18 sati. Kao jedan od osnivača pokreta za nezavisnost, sada 88-godišnji Vytautas Landsbergis našao se u centru radikalnog istorijskog preokreta. Njegova pronicljiva razmišljanja dopunjena su obimnim arhivskim snimcima demonstracija, partijskih kongresa i sovjetske vojne intervencije. Efektna i detaljna lekcija istorije o raspadu Sovjetskog Saveza.

 

festival-zatvaranje-beograd-2022

Mr Landsbergis

 

Beldocs je tokom ovih osam dana ugostio više od 150 gostiju iz inostranstva.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište