fbpx

header

Iskoristite poslednji dan Beldocs-a: Sledi i dodela nagrada

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada u Domu omladine Beograda se 18. maja u 19.30 zatvara 15. Beldocs festival.

 

Stručni žiri dodeliće nagrade u okviru međunarodnog takmičarskog programa, srpskog takmičarskog programa, kao i nagradu za najbolji kratki film festivala. Mladi petočlani žiri odabraće najbolji film u okviru Teen selekcije.

 

Nakon ceremonije zatvaranja sledi projekcija filma „Napolju“ rediteljke Olge Žurbe. Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta.

 

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Napolju

 

Poslednjeg dana Beldocs festivala biće prikazana još tri filma u dvorani Kulturnog centra Beograda. Od 17 časova organizovana je posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa, antropologa i hrabrog filmskog autora. Kvedaravičius je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima, gde je i surovo ubijen u Ukrajini, u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarnom filmu. Pre projekcije njegovog filma Mariupolis (iz 2016. godine), posetiocima će se obratiti zamenica nemačkog ambasadora u Beogradu, gđa Dorothea Gieselmann, kao i zamenik ambasadora Ukraine u Srbiji, gospodin Marko Martinjuk.

 

Film „Mariupolis“ je vizuelno moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje kog smo danas svedoci dat kroz prikaz svakodnevnog života.

 

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Mariupolis

 

Od 19 sati održaće se dve regionalne premijere filmova „Gnezdo“ reditelja Hlinura Palmasona i „Onaj koji pobegne je duh“ kineske rediteljke Ćinjuan Lei. Palmasonov film prikazuje kako je autor snimao film ispred svoje kuće u periodu od 18 meseci uz podršku i pomoć svoje troje dece. Ovaj kratki film bez scenarija igra se idejom vremena. „Gnezdo“ je priča o utopiji, ali i pokušaju da se narativ izgradi na drugačiji način, koristeći klimatske uslove i prirodnu dečiju energiju kao okidač za priču.

 

Beldocs-festival-zatvaranje-beograd-2022

Gnezdo

 

Drugi film prikazuje Haohao i Džoudžou, dve sestre od pet i osam godina. Njih dve većinu dana provode u tržnom centru za elektroniku u Šenženu. Beskrajno se igraju sa kutijama, jure niz stepeništa i kriju se u praznim vitrinama, i koliko god ovaj prostor bio bezličan, on im se čini kao dom, kao planeta koju nasleđuju i bez pogovora naseljavaju. U međuvremenu, spoljni svet izgleda neprijateljski i nepristupačan.

 

festival-zatvaranje-beograd-2022

Onaj koji pobegne je duh

 

Projekcija filma „Tajanstveni objekat“ u podne tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula imaće svoju regionalnu premijeru od 17.30 sati u Muzeju kinoteke. U ovom poludokumentarnom filmu, autor pruža originalan prikaz svojih sugrađana. Film je bez scenarija i kao koncept koristi nadrealističku kolažnu igru. Filmska ekipa, putujući po Tajlandu, intervjuiše obične ljude tražeći da dodaju svoje reči u postojeću priču. Priča je odglumljena, a scene su protkane intervjuima.

 

U Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj održaće se projekcija filma „Gospodin Landsbergis“ reditelja Sergeja Loznice sa početkom u 18 sati. Kao jedan od osnivača pokreta za nezavisnost, sada 88-godišnji Vytautas Landsbergis našao se u centru radikalnog istorijskog preokreta. Njegova pronicljiva razmišljanja dopunjena su obimnim arhivskim snimcima demonstracija, partijskih kongresa i sovjetske vojne intervencije. Efektna i detaljna lekcija istorije o raspadu Sovjetskog Saveza.

 

festival-zatvaranje-beograd-2022

Mr Landsbergis

 

Beldocs je tokom ovih osam dana ugostio više od 150 gostiju iz inostranstva.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište