fbpx

header

„Hosgshead 733“ – multimedijalni umetnički projekat

Galerija i umetnička rezidencija Hestia, predstavlja izložbu Hosgshead 733, koja traje do 5. juna 2022.godione. Hosgshead 733 je multimedijalni umetnički projekat umetnika Maksima Bertoa (Maxime Berthou) i Marka Požlepa (Mark Požlep) koji je izrastao iz jedriličarske misije dua.

 

Plovidba se odvila na Soutien de Famille, starom ribarskom jedrenjaku iz Bretanje (Francuska) koji je započeo svoje putovanje u avgustu 2015. godine u Treburdenu (Trebeurden), brodogradilištu u Bretanji i potom uspešno stigao na odredište nekih mesec dana kasnije, nakon otprilike 733 pređene milje, kada je jedrenjak doplovio do ostrva Ajlej (Islay) u Škotskoj gde se nalazi destilerija viskija Banabejn (Bunnahabhain).

 

 

Budući da je brod napravljen od specifične vrste belog francuskog hrasta kitnjaka iz šume Tronse (Tronçais), kao takav će kroz trajanje projekta doživeti razne transformacije.

 

Naime, cilj umetnika je bio da dožive avanturu plovidbe na jedrenjaku od pomenutog materijala jer je upravo to drvo korišćeno za izgradnju ratnih brodova pre industrijske revolucije i pronalaska parne mašine, a kasnije je bilo upotrebljavano za pravljenje buradi za viski.

 

Izložba Hosgshead 733

 

Izložba Hosgshead 733 nas vodi u tradicionalna vremena koja su se smatraju izumrlim u našem tehnokratskom dobu, u vremena ljudske radoznalosti i potrage za novim svetom, ali takođe i u vremena kolonijalizma, pri čemu predstavljene fotografije i kinematografski esej evociraju prizore holandskih morskih pejzaža Zlatnog doba.

 

Uz reč „tradicija“ treba naglasiti da umetnici ovim umetničkim projektom ističu i vrednuju veze savremenog doba konzumerizma sa prošlošću, pri čemu možemo, ako se prisetimo Orvelove 1984. shvatiti da je prošlost još važnija od budućnosti, jer čoveka koji poznaje prošlost nije lako nadgledati i kontrolisati. Nemoguće je manipulisati čovekom koji ume nešto da napravi, a ne samo da konzumira.

 

 

Uz samu izložbu Hosgshead 733 će biti organizovan i prateći program koji obuhvata projekciju kinematografskog eseja Soutien de Famille koja će biti održana u četvrtak 26. maja u Jugoslovenskoj Kinoteci, s početkom u 20 časova.

 

Takođe će biti organizovano i tradicionalno vođenje izložbe u okviru programa Kumstvo, kao i vođenje od strane kustosa izložbe pred samo zatvaranje

 

Galerija i umetnička rezidencija Hestia je osnovana 2017. godine sa ciljem uspostavljanja interkulturalnog dijaloga između umetničkih scena koje pripadaju državama Globalnog Juga i koje su često izostavljene iz preovladajućeg umetničkog diskursa. Hestia pored izložbenog prostora sadrži i boravak za umetnike na rezidenciji, ali i biblioteku čiji naslovi pružaju vredan uvid u stanje savremene umetnosti u regijama kao što su Latinska Amerika, Bliski Istok i Balkan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište