fbpx

header

Gran pri za „Ime naroda“: Nagrada otišla u ruke Darka Bajića

ime-naroda-film-2022

Reditelju Darku Bajiću stiglo je priznanje sa upravo završenog filmskog festivala „Emerald Peacock St. Petrersburg“. Njegova istorijska saga „Ime naroda“ osvojila je Gran pri za najbolje ostvarenje u kategoriji igranog filma.

 

Kritičar Robert Fogelberg je u svojoj recenziji pod naslovom „100 godina srpske Vojvodine“ zapisao da je malo istorijskih filmova, čak i kada prikazuju jednu stranu konflikta, koji su tako dobro urađeni kao „Ime naroda“ izuzetnog reditelja Darka Bajića.

 

Film se odvija paralalno u dva vremena 1918. godine, pred sam kraj Prvog svetskog rata. Srbija je, koja je kasnije pretvorena u kraljevinu Jugoslaviju, bila izvesno pobednik. I godine 1876, posle Berlinskog kongresa kada je Austro-ugrasko carstvo izvuklo korist i tako se moglo širiti na račun Bosne i Hercegovine – zapisao je Fogelberg.

 

ime-naroda-film-2022

 

U svojoj nadahnutoj recenziji obratio je veliku pažnju i na glumačke domete. Izdvojio je vredne likove koje su ostvarili Ljubomir Bandović, Dragan Petrović Pele, Nikola Ristanovski, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Milutun Mima Karadžić, Aleksandar Matić, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović, Andrija Kuzmanović, Ana Franić, Ivan Bekjarev, Igor Benčina, Pavle Mensur, ali i na ostale segmente filma.

 

„Fotografija koju publika zapaža jako je slična nemačkom ekspresionizmu, koji je tada vladao. Potpuno je zadivljujuće kako je direktor fotografije Zoran Jovanović, lagano prelazio u novi stil, sa nemačkog ekspresionizma na francuski impresionizam, i slične pravce u vreme devetnaestog veka. Vidimo i koliko reditelj Darko Bajić dobro koristi i poigrava se sa eksperimentalnim filmom i avangardom. Naravno, uz pomoć sjajne montaže Andrije Zafranovića i Petra Milića…“

 

Film „Ime naroda“ je, kako na kraju svoje recenzije zaključuje ovaj kritičar, veličanstven. Fogelberg kaže da ima i malu manu što se ne prikazuju scene bitaka u Velikom ratu.

 

– Ali, to je film koji jednostavno morate videti i uživati u njemu – preporučuje Robert Fogelberg.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište