fbpx

header

Gnevni filmovi u DOB: Tribina o filmu „Mrak“

Tribina-gnevni-filmovi-Mrak-2022

Devetnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i treća u 2022. godini, biće održana 15. aprila u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda. Tribina počinje u 20 časova. Tema ove tribine je film „Mrak“. 

 

Gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj Dušan Milić i deo ekipe filma. Ulaz na tribinu „Sve nijanse Mraka“ je slobodan.

 

Filma „Mrak“ je psihološka drama sa elementima horora. Svetsku premijeru imao je krajem januara 2022. godine na 33. Filmskom festivalu u Trstu. „Mrak“ je prikazan je u okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova i osvojio nagradu publike. Zatim je film postao deo takmičarske selekcije 50. FEST-a. Tom prilikom je filmu pripala Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona.

 

„Mrak“ je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji i traje 104 minuta. Radnja psihološkog trilera se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice. Ona, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

 

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen.

 

U filmu glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović…

 

Reditelj i scenarista Dušan Milić je poznat po filmskim ostvarenjima „Jagoda u supermarketu“, „Guča!“ i „Travelator“, kao i televizijskim serijam „Folk“ i „Sumnjiva lica“.

 

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju.

 

Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu. Istovremeno će ciklus, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište