fbpx

header

Gledajte obnovljeni film „Buđenje pacova“ i to besplatno

Za prave ljubitelje filmskih klasika Jugoslovenska kinoteka ovog puta nudi besplatne projekcije. Najznačajniji filmovi samo čekaju posetioce da se pojave i udobno smeste u bioskopske stolice.

 

Za 18. i 19. decembar najavljene su besplatne projekcije čuvenog filma Živojina Pavlovića iz vremena crnog talasa – „Buđenje pacova“ (1967), u kojem su igrali Slobodan Cica Perović i Dušica Žegarac, koji je sada je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka.

 

Film govori o neuspelom pokušaju jednog usamljenika da izmeni svoj besmisleni život. Tragajući za poslom i novcem, zaljubljuje se u nepoznatu devojku za koju veruje da predstavlja prekretnicu u njegovom životu. I kada njegova iluzija o sreći dostigne vrhunac, devojka krišom odlazi sa njegovim, od poznanika dobijenim novcem, ostavljajući ga razočaranog i prevarenog gde je bio pre ovog susreta.

 

Ono što je interesantno je da je Jugoslovenska kinoteka, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911−1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film Buđenje pacova.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište