fbpx

header

Filmu “Strahinja Banović” nagrađen na festivalu u Belgiji

Nagrada za najbolji scenario na upravo završenom 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Monsu u Belgiji pripala je Stefanu Arsenijeviću, Bojanu Vuletiću i Nikoli Dikreju za film „Strahinja Banović”.

 

Na ceremoniji zatvaranja, nagradu je u ime laureata primio Dikrej. Predsednik žirija bio je čuveni reditelj Majkl Redford, autor kultnih filmova „Il Postino” i „1984”.

 

“Posebno sam srećan zbog ove nagrade, jer znači da je naš scenaristički eksperiment spajanja dva na oko sasvim različita sveta, tradicionalnog srpskog i savremenog migrantskog, uspeo. Dodatno sam počastvovan što je predsednik žirija reditelj čije filmove veoma volim”, izjavio je Stefan Arsenijević, koji je zajedno sa glumcem Ibrahimom Komom i producentom Žilom Šanijelom prisustvovao projekciji filma koja je ujedno bila i belgijska premijera.

 

 

Jedan od trojice scenarista, Nikola Dikrej, povodom svoje prve nagrade u karijeri je rekao:

“Ovo je prva filmska nagrada koju sam ikada dobio i jako mi znači. Izuzetno sam srećan što je delim sa Stefanom i Bojanom, sa kojima sam zaista uživao u radu i izgradio veliko prijateljstvo. Za nagradu su zaslužni i mnogobrojni migranti koji su podelili sa nama svoje životne priče. Na tom ukazanom poverenju smo im beskrajno zahvalni.”

 

 

“Strahinja Banović” je moderna adaptacija čuvene srpske epske pesme, smeštena u savremeni kontekst migrantske krize.

 

Film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije. Takođe, “Strahinja Banović” je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište