fbpx

header

Filmski program Beogradskog irskog festivala

Jugoslovenska-kinoteka-filmski-program-2022

Tokom sedam dana, u okviru Beogradskog irskog festivala publiku očekuje bogat filmski program. Očekuju se sjajna filmska ostvarenja iz Irske.

 

Filmski program obuhvata one od dirljivih životnih priča do onih posvećenih stogodišnjici objavljivana romana „Uliks“ Džemsa Džojsa.

 

U okviru dve projekcije, održaće se i razgovor sa autorima filmova. Karte za filmski program po ceni od 250 dinara dostupne su na blagajni Jugoslvoneske kinoteke.

 

Filmski program u Kinoteci

 

Film „Iskupljenje“

 

Film će biti prikazan 13. marta u 19h i 20. marta u 20 časova.

 

Ovim filmom biće otvoren ovogodišnji festival. „Iskupljenje“ je zanimljiva irska komedija snimljena u oblasti Kavan i jedan je od najboljih filmova koji dolaze iz Irske. Snimatelj Boršija Vojnar će prisustvovati otvaranju. Projekcija će biti otvorena uz prisustvo snimatelja Boršija Vojnara, a nakon filma sledi razgovor sa publikom.

 

Džimi nosi sa sobom crnu kožnu doktorsku torbu u kojoj je konopac o koji planira da se obesi. Vraća se u izmišljeni rodni grad Balilou u Irskoj, u hladnu i oskudnu lepotu oblasti Kavan u potrazi za razrešenjem grehova počinjenih u prošlosti, pre nego što se oprosti sa svetom. U čistilištu poput dana mrmota, Džimi je zaglavljen u rodnom gradu sve dok kiša ne prestane da pada. Ova urnebesna, mračna komedija prati Džimija koji započinje žrtveno i neobično putovanje ka otpuštanju krivice i srama iz prošlosti.

 

Film „Blarni“

 

Projekcija filma je 14. marta u 18 časova.

 

Ova komedija prikazuje omiljenog irskog glumca Džimija O’Dija u ulozi trgovca koji posluje na irskoj granici i upada u nevolju kada se susretne sa kradljivcima nakita.

 

Radnja filma je međugranično rivalstvo između irskog policajca, koga tumači Noel Pursel (koji takođe glumi u filmovima Mobi Dik iz 1956. godine i Pobuna na brodu Baunti iz 1962. godine) i pripadnika kraljevske policije Ulstera. Imajući u vidu da je prošle godine obeležena stogodišnjica od donošenja odluke o podeli Irske, ovaj film predstavlja interesantan artefakt kulturnog nasleđa u kojem se ogledaju stavovi prema samom postojanju granice.

 

Film „Fejt i Branko“

 

Publika će moći da pogleda film 14. marta u 20 sati i 19. marta u 18. Projekcija će biti otvorena uz prisustvo rediteljke Ketrin Hart, a nakon filma sledi razgovor sa publikom.

 

Ovaj intimni dokumentarac tokom sedam godina prati vezu između dvoje muzičara koji pripadaju različitim kulturama, Fejt i Branka. Fejt 2011. godine dolazi iz Engleske u Srbiju da nauči da svira romsku harmoniku. Upoznaje romskog violinistu Branka i uprkos jezičkoj barijeri, kroz muziku se zaljubljuju i spontano odlučuju za brak. Fejt se prilagođava životu u Brankovom selu, uči srpski, muziku i kako da „postane domaćica“.

 

 

Film „Voli sebe danas“

 

Film će biti prikazan 15. marta 20 časova i 17. marta u 18.

 

Film se fokusira na muziku irskog pevača i tekstopisca Demijena Dempsija, ali se osvrće i na njegove obožavaoce. „Voli sebe danas“ predstavlja emotivno slavlje moderne duhovnosti i isceljujuće moći muzike.

 

Sa temama poput zavisnosti, gubitka, ali i nade i optimizma, Dempsijeva muzika se često obraća bolu njegovih fanova, olakšava patnju i, konačno, pruža spokoj dok se „pevanjem rasterećuju od svih svojih briga“.

 

Film „Fil Linot: Pesme za nakon što odem“

 

Dve projekcije filma su zakazane za 15. mart u 20 sati i 17. mart u 18 časova.

 

Dokumentarni film o životu i muzici Fila Linota, priča je o tome kako je crni dečak iz radničkog Dablina 1950-ih postao najveća irska rok zvezda. Kao frontmen benda Thin Lizzy, Fil Linot bio je kompozitor, pesnik, sanjar, slobodnjak. Priča je ispričana uglavnom Filovim rečima i fokusira se na neke od njegovih legendarnih pesama, dotičući samu njegovu suštinu: Filipa kao oca, supruga, prijatelja, sina, rok ikonu, pesnika i sanjara.

 

Proslava stogodišnjice „Uliksa“ – ULIKS – Film i susret

 

Sa početkom u 18 sati možete pogledati film 16. i 20. marta.

 

ULIKS | FILM je savremeni filmski odgovor na legendarni roman Džejmsa Džojsa, Uliks. Otvarajući vrata ka jednom od najpoznatijih modernističkih dela, film predstavlja kreativni eho Džojsovog rada i života, provokativno i maštovito „čitanje“ romana. Uz eksperimentalni pristup i polu-apstraktan stil, ovaj film/instalacija je kinematografska, vizuelno bogata i stimulativna lična interpretacija knjige.

 

Film „Sklonište“

 

Ostvarenje „Sklonište“ biće prikazano 16. i 18. marta u 20 časova.

 

Film snimljen po romanu Donalda Rajana „Ono u decembru“. Napeta i zanimljiva priča o sazrevanju sa krajnjeg severozapada Evrope.

 

Smešten u divljim planinama Konemare, ova drama na irskom jeziku “Foscadh” (Sklonište) govori o nevinom i naivnom samotnjaku, Džonu Kanlifu, koji u zrelom dobu od 28. godina iznenada postaje muškarac. Nakon smrti preterano popustljivih roditelja, Džon je primoran da po prvi put u životu zaplovi uzburkanim vodama romanse, poverenja i osvete.

 

Film „Susret“

 

Kratki film će se prikazivati tokom 16. i 20. marta u 18 sati.

 

Dva neobična prijatelja beže sa školskih časova i slobodno lutaju Dablinom sve dok susret sa strancem potpuno ne promeni jednog od njih. Novi kratki film po scenariju Marka O`Halorana zasnovan je na istoimenoj priči Džejmsa Džojsa iz zbirke Dablinci.

 

Film „Sin“

 

Dve projekcije sa početkom u 20 sati možete pogledati 17. i 19. marta.

 

Projekcija filma će biti otvorena uz prisustvo producentkinje An-Mari Noton, a nakon filma sledi razgovor sa publikom.

 

Kada dečak oboli od misteriozne bolesti, njegova majka mora da odluči koliko daleko će da ide u pokušaju da ga zaštiti od užasnih sila iz njene prošlosti. Od proslavljenog irskog pisca i režisera Ivana Kavane, Sin je intenzivan i uznemirujući horor zasnovan na snažnim karakterima, u redu sa filmovima poput Hereditary, Rosemary’s Baby i The Babadook. Film istražuje pitanje koliko daleko je majka spremna da ide u nastojanju da zaštiti dete i da li ta ljubav ima granice, čak i onda kada je to moralno, a možda čak i fizički, odvlači u pakao.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište