fbpx

header

Filmski festival Merlinka u decembru u Domu omladine Beograda

Pored kultnog tradicionalnog Filmskog festivala amaterskog filma, u slično vreme se u glavnom gradu održava i Međunarodni festival queer filma pod nazivom “Merlinka”. Festival je posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki, travestitu poznatom po ulozi u filmu Želimira Žilnika „Marble Ass“, koji je ubijen 2003. godine.

 

 

Trinaesto izdanje “Merlinke” održaće se od 9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Festival 13”.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Merlinka Festival (@merlinkafest)

 

Na festivalu se prikazuju kratki, igrani i dokumentarni filmovi iz svih zemalja sveta koji se bave LGBT temama.
Ovogodišnji slogan festivala inspirisan je horor motivima, baksuznim brojem trinaest, kao i čitavom situacijom sa koronavirusom koja je uticala loše na kulturu i umetnost.
Prvi put ove godine na festivalu biće prikazano i deset domaćih filmova, što je rekord kada je u pitanju domaća queer filmografija.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Merlinka Festival (@merlinkafest)


Festival će otvoriti američki film „Swan Song” (Labudova pesma) koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu, itd.
Među odabranim filmovima su i francuski „Down in Paris“, brazilski predstavnik za nagradu Oskar „Private Desert“ ,kanadski „Jump, Darling“ sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je ovo bila poslednja uloga, sa Kanskog festivala stiže francuski film “Bruno Reidal – Ispovest ubice”, itd.

 

Beograd je do sada pokazao raznovrsnost svih žanrova, pa je za ljubitelje queer filma pripremio pravu poslasticu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište