fbpx

header

Filmovi koji su osnažili žene

Frida

Obaveza je da se iz godine u godinu podsećamo neprestano na to da su žene inspiracija. Nekada je to najbolje raditi kroz filmove koji dočaravaju i jasnije pokazuju u čemu sve leži ženska snaga. Mnoge žene su ostavile neizbrisiv trag u istoriji i to rade i dalje. Reditelji su zato njihove priče pretočili u filmove koji su tu da ne dozvole svetu da se zaboravi- ko su ženski likovi, fiktivni ili stvarni, koji su doprineli emancipaciji.

 

Filmovi koji su najviše zaradili u 2021. godini

 

Na ovom ograničenom spisku su filmovi koji podstiču druge žene na nezavisnost, podržavaju druge žene, grade samopouzdanje ili pomažu da se prevaziđu nametnute društvene barijere. Mnogi filmovi mogu da se dodaju na spisak, ali bi ovo bio najuži izbor, a evo i koji:

 

 1. Erin Brockovich

Za nezaposlenu samohranu majku Erin Brokovič (Džuliju Roberts) obične slabosti sa kojima se susreće svaka žena su luksuz. Ona pomaže svom bivšem advokatu da pobedi moćnu korporaciju, koja u pravom smislu reči truje živote ljudi. U trenutku kad dižete ruke od svega, samo pogledajte ovaj film.

 1. Winters bone:

Sam naziv filma se odnosi na situacije u kojima neko ne odustaje u potrazi za boljim životom. Kao pas kad pokušava da iskopa kost. Jednostavna metafora u koju je upakovan feministički dragulj od filma. Film je često bio na meti kritika upravo zato što oslikava jedan feministički narativ, borbu protiv partijarhije i nasilja nad ženama, hladnog kapitalizma i militarizma. Povrh svega, kritikuje kompleksne načine na koje su žene ograničene i „stavljene u kutiju“ koju je društvo odredilo. Glavni lik Ri je mlada devojka koja se susreće sa mnogim barijerama jer su joj roditelji odsutni iz života, a živi u nemaštini.

 

 1. Steel Magnolias

Život ženske družine u malom mestu na jugu Amerike i sve njihove nade, ljubavi i pobede, dobijaju smisao u salonu lepote koji drži jedna od njih. Taj salon predstavlja njihov tajni hram u kom nalaze utehu za svoje poraze i radost prijateljstva u svojim pobedama. Svakodnevne ispovesti daju nadu zabrinutoj devojci, za njeno venčanje i pripreme koje su u toku.

 1. Coco Before Chanel

Film je životna priča čuvene Gabrijele Šanel, vlasnice današanje modne imperije, koja je zauvek promenila tokove u istoriji svetske mode. Njen život nije bio nimalo lak, što se može  videti u filmu „Coco before Chanel“. Ona preko dana radi kao krojačica, a noću kao pevačica u kabareu gde peva pesmu o psu po imenu Koko, izgubljenom na ulicama Pariza. Možda se u datom trenutku zaista osećala kao pas o kom je pevala, ali život Koko Šanel je dokaz da je sve moguće.

 1. Mona Lisa Smile (Osmeh Mona Lise)

Dobitnica Oskara Džulia Roberts igra ulogu Katerine Votson, diplomiranog profesora istorije koja se zapošljava na prestižnom koledžu Vesliju, 1953. godine. Odlučna u nameri da se suprotstavi zastarelim shvatanjima i društvenim normama, Katarina nadahnjuje svoje studentkinje, da preispitaju svoje planove o budućnosti i životu koji nameravaju da vode.

 1. Frida

Biografska priča meksičke umetnice kojoj za utehu otac poklanja platno za slikanje, kako bi se oporavila od teške saobraćajne nesreće. Ubrzo slikarstvo postaje njena velika ljubav. Na taj način upoznaje supruga, muralistu Dijaga Rivala, a taj odnos je bio disfunkcionalan i nanosio joj je mnogo boli. Kalo je bila umetnica koja je slikala svoju realnost, nimalo srećnu, ali iz njenog ugla vrlo optimističnu, iako ne uvek i ohrabrujuću, jeste ličnost od koje se može mnogo toga naučiti.

 1. Precious:

Priča je zasnovana na romanu i jedan od glavnih likova se souočava sa ekstremnim oblicima zlostavljanja i podređenosti. Glava junakinja se i zove Precious i odlikuje je šarm, mašta i harizma kakvu retko ko ima, ali ne ume da čita pravilno i  ima veoma malo samopozdanja. Ima naviku da se odvaja od stvarnosti koja je u njenom slučaju previše gruba i teška. Na momente u filmu mogu se videti naznake nade da njen život može da postane bolji. U filmu postoji i nekoliko figura starijih žena koje joj pokazuju da stvaran svet i njen svet iz mašte ne moraju da budu toliko različiti.

 1. Help

Sketer (Stone) je devojka sa juga koja se vraća sa fakulteta odlučna da postane pisac. Okreće živote svojih prijatelja i mali Misisipi naopačke kada odluči da intervjuiše crnkinje koje su provele svoje živote brinući za istaknute južnjačke porodice. Aibilen (Davis) je Sketerina najbolja prijateljica, domaćica, koja se na užas njenih prijatelja u usko povezanoj crnačkoj zajednici usudila da progovori prva. Usprkos tome što njihovo dugotrajno poznanstvo visi u vazduhu, ona i Aibileen nastavljaju saradnju, a uskoro dolaze i druge sumeštanke koje žele da ispričaju svoju priču…

 

 1. Život u ružičastom

Film Olivjea Dana, nazvan po jednoj od najpoznatijih pesama Edit Pjaf. Ostvarenje prikazuje trnoviti put koji je ona prešla od odrastanja u siromašnom kvartu Pariza, do statusa vrhunskog svetskog zabavljača. Ostvarenje snimljeno više od 40 godina nakon smrti Edit Pjaf, prikazuje buran život pevačice i skandal koji je često bacao senku na njenu karijeru.

 1. A league of their own:

Ovaj film prikazuje jasno osnaživanje žena ali u periodu Drugog svetskog rata. U pitanju je jaka priča o svim iskustvima profesionalnog ženskog bejzbol tima. Feminizam je počeo da ulazi u okvire redovnog života onda kada su žene počele da preuzimaju uloge koje su tradicionalno pripadale muškarcima. Ovo je upravo jedna takva situacija. Svi likovi dolaze iz prosečnih sredina i porodica, sa običnim životima, ali svi imaju sopstevene izazove sa kojima moraju da se bore. Devojke u filmu se zajedno bore sa rodnim pitanjima i žrtvama koje moraju da podnesu zarad uspeha njihovog tima. Pojednako je zanimljivo da kroz film zene igraju bejzbol u suknjama.

 

 1. Mad Max: Fury road

Ovaj film jeste jedna surova akcija, ali je izrazito kroz ceo film obrađena tema emancipacije žena pod korumpiranim muškim vođama. Šarliz Teron glumi heroinu koja koristi svoju moć kako bi oslobodila žene. Put kojim žene krenu kako bi se izborile sa opresijom u sopstvenim životima je turbulentan. Ono što ovaj film čini ostvarenjem koje prikazuje je žensku moć je to što uloge koje bi obično igrali mušarci, ovde ipak igraju žene.

 

 1. Mulan:

Spisak može da sadrži više animiranih filmova, jer je mnogo njih koji su kroz crtež prikazali priče ispričane mnogo puta u ženama u muškom svetu. Ova priča govori o devojci koja bira da zauzme mesto svog oce u vojsci. Devojka Mulan na sebe preuzima ono što bi društvo smatralo samo muškom obavezom i na taj način izaziva samu sebe i stvara novi put. Ona postaje vođa. Ovo je crtani film sa razlogom, ali takođe pokazuje i da je sve moguće. Mulan je, što je zanimljivo, inspirisana pravom kineskom ratnicom.

 

 1. Thelma na Louise

Inspirišuća priča o tome šta može da se desi kada žene traže da budu oslobođene. Duo u filmu, dve žene, se nalaze u mnogim škakljivim situacijama dok pokušavaju da se osamostale. To uključuje i napad, pri čemu se dešava i pljačka. Ova drama postavlja zanimljiva pitanja i analizira šta je zapravo sloboda i koliko su neki spremni daleko da odu kako bi je postigli. Bez obzira na probleme na koje nailaze, dve prijateljice koje su glavni likovi u filmu ostaju zajedno i lojalne jedna drugoj do kraja.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište