fbpx

header

Film „Prilagođeni” osvojio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film

Na upravo završenom 23. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Egiptu film „Prilagođeni“ Dejana Petrovića osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film.

 

Na festivalu, koji je održan od 17. do 23. marta, u konkurenciji se našlo 12 kratkih dokumentaraca iz Šanije, Kirgistana, Gruzije, Holandije, Italije, Indije, Rusije, Nemačke, Egipta i Srbije.

 

Dok je film „Soy Libre“, rediteljke Laure Portier iz Belgije, proglašen najboljim dugometražnim filmom, u kategoriji za kratki dokumentarni film nagradu je dobio srpski režiser Dejan Petrović.

 

 

„Prilagođeni“ je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

 

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević. Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

 

Film „Prilagođeni“, nakon svetske premijere u takmičarskom programu festivala IDFA, u novembru prošle godine, do sada je prikazan u Kanadi (Pendance Film Festival), Finskoj (Vera Film Festival), Grčkoj (Thessaloniki Film Festival) i Egiptu. Tokom aprila, film će takođe biti prikazan na festivalima u Holandiji (Go Short Festival) i Južnoj Koreji (39. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Busanu).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište