fbpx

header

Film „Prilagođeni” osvojio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film

Na upravo završenom 23. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Egiptu film „Prilagođeni“ Dejana Petrovića osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film.

 

Na festivalu, koji je održan od 17. do 23. marta, u konkurenciji se našlo 12 kratkih dokumentaraca iz Šanije, Kirgistana, Gruzije, Holandije, Italije, Indije, Rusije, Nemačke, Egipta i Srbije.

 

Dok je film „Soy Libre“, rediteljke Laure Portier iz Belgije, proglašen najboljim dugometražnim filmom, u kategoriji za kratki dokumentarni film nagradu je dobio srpski režiser Dejan Petrović.

 

 

„Prilagođeni“ je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

 

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević. Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

 

Film „Prilagođeni“, nakon svetske premijere u takmičarskom programu festivala IDFA, u novembru prošle godine, do sada je prikazan u Kanadi (Pendance Film Festival), Finskoj (Vera Film Festival), Grčkoj (Thessaloniki Film Festival) i Egiptu. Tokom aprila, film će takođe biti prikazan na festivalima u Holandiji (Go Short Festival) i Južnoj Koreji (39. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Busanu).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište