fbpx

header

Dokumentarni film „Potreba za mržnjom“ u beogradskim bioskopima

Skoro da nema osobe koja kada čuje za bezrazložno zversko nasilje na ulicima, koje je sve češće, ne pomisli kako ne razume poriv koji dovede do toga. Sijaset poznatih i nepoznatih ljudi bili su žrtve besa ulice kom se verovatno nisu ni nadali kada su tog jutra izašli iz svoje kuće.

 

U želji da se nađe objašnjenje za ljudsku surovost i u ime svih žrtava u bioskopima Sinepleks u Beogradu, Art bioskopu Kolarac i u UK Parobrod od sinoć počeo je sa prikazivanjem nagrađivani domaći film Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom“.

 

Autor dokumentarnog filma 2013. godine izgubio je svog brata Fedora Frimermana, kog je obezbeđenje noćnog kluba „Sound“ tuklo naočigled posetilaca. Film kroz intimnu ispovest njegovih reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu.

 

U filmu su pored svirepog ubistva Fedora Frimermana, obrađeni tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučaj keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša.

 

Dokumentarni film “Potreba za mržnjom” prvi put je prikazan u našoj zemlji prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumetnarnog filma Beldocs, dok je na 68. Martovskom festival proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom u kategoriji preko 50 minuta.

 

Čolović je na ovom projektu radio četiri godine, a o njemu je rekao:

 

„Potreba za mržnjom” je, bez sumnje, najvažniji film u mom životu. Posle knjige “Zima bez brata”, koja je bila neka vrsta terapije i način da se izborim sa gubitkom, morao sam da pokažem kako slučaj mog brata, nažalost, nije incident, jer živimo okruženi nasiljem, a sudski epilog u većini tih slučajeva izostaje. Nisam hrabar zato što sam snimio ovaj film: nisam imao drugog izbora. Veliku zahvalnost dugujem ekipi koja mi je pomogla da ovaj dokumentarni film  nastane, i sagovornicima koji su smogli snage da podele svoje teške, intimne priče sa mnom, a sada i publikom“, istakao je Čolović.

 

U nastavku pogledajte trejler za filma „Potreba za mržnjom“:

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište