fbpx

header

“Mrak” od danas u bioskopima

Mrak

U četvrtak, 17. marta, svoju bioskopsku premijeru doživeće film „Mrak“, reditelja Dušana Milića, koji je ranije prikazan u januaru na festivalu u Trstu, gde je osvojio nagradu publike.

 

Film je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji i traje 108 minuta, a radnja ovog psihološkog trilera se dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

 

Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući, u planinskoj zabiti Kosova i Metohije.

 

 

Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste.

 

Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…
Internacionalnu glumačku postavu čine Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Darren Pettie, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

 

Autorsku ekipu filma čine i direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

 

Dušan Milić je pisac i reditelj rođen u Beogradu. Diplomirao je na Univerzitetu umetnosti, katedra za Filmsku i televizijsku režiju. Njegov film „Jagoda u supermarketu“ osvojio je prvu nagradu na filmskom festivalu u Atini i Cinequest festivalu u Kaliforniji. Film „Guča!“ je odneo nagradu publike na filmskom festivalu u Sofiji. Takođe, film je bio nominovan na dodeli evropskih filmskih nagrada u kategoriji za najbolju originalnu muziku 2007. godine. Režirao je i napisao dve sezone serije „Folk“ i kreirao TV seriju „Sumnjiva lica“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište