fbpx

header

Film Don’t look up! – Da li smo shvatili suštinu?

Dont-Look-Up

Nadležni javljaju da će za 6 meseci kometa udariti u planetu Zemlju. Šta sad? Šta Vam prvo pada na pamet? Upravo na ova pitanja odgovara Netfliksovo najnovije ostvarenje, film „Don’t look up!“ reditelja Adama Mekeja.

 

Veoma jaka i talentovana glumačka postava oživela je tragi-komičnu satiru. Maestralnu ekipu čine Meril Strip, Leonardo Dikaprio, Dženifer Lorens, Džona Hil, Rob Morgan, Timoti Šalome, Tajler Peri, Melani Lisinski.

 

Reditelj Mekej se otvoreno podsmeva celom svetu i navikama ljudi. Da, ima čemu da se smeje, jer zašto bi plakao? Kolektivna nezrelost i otupljenost društva, banalizacija događaja koji su od egzistencijalne važnosti, neo-kapitalizam, socijalne mreže predstavljaju savremeni svet. Otuđili smo se od primarnih stvari koje nas čine ljudima, što ovaj film nije mogao bolje da prikaže.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Don’t Look Up (@dontlookupfilm)

 

Reditelj je u dva sata uspeo na opiše konzumerizam, površnost čovečanstva i medija, kao i nemoć pojedinaca da se odupru nesposobnosti sistema. Ako se dublje razmišlja, svaka zemlja na planeti može da podvuče paralelu između stanja u državi u kojoj živi i satiričnog ostvarenja.

 

Film „Don’t Look Up“ prati astronome Kejt Dibiaski (Dženifer Lorens) i doktora Rendala Mindija (Leonardo Dikaprio) koji pokušavaju da upozore svet na opasnost, da se prbližava kometa koja bi trebalo da udari u Zemlju.

 

Iluzija ili stvaran život?

 

Već u prvim scenama, publika primećuje šablonski utaban put kojim astronomi moraju da se kreću. Javnost ih prisiljava da igraju po njihovim pravilima, senzacionalizacija je u prvom planu. Dok njih dvoje u panici viču i gube živce jer UDARIĆE NAS KOMETA!, predsednica Sjedinjenih američkih država Džini Orlin (Meril Strip) brine o rejtingu. Bitnije je što je taman uspela da zadrži vrh na lestvici koja je, jel’ te, umesto da sačuva život cele planete. Prekida sve emisije, ona je u centru zbivanja i predstavlja sebe kao „pravog heroja“ koji će spasiti svet.

 

Uporedo, radnju filma prati lansiranje nove aplikacije najbogatijeg čoveka na planeti Pitera Išervela (Mark Rajlens). Aplikacija je napravljena da u svakom trenutku kontroliše svaki aspekt života. Guši i gasi sve osećaje depresije, anksioznosti, melanholije, s druge strane, radi se na „bustovanju“ pozitivnog raspoloženja.

 

Još jedno dešavanje, koje služi da zamaže oči narodu, jeste javni raskid dve muzičke zvezde. Cela drama prenošena je uživo, čak i njihovo pomirenje.

 

Dont-Look-Up

Don’t Look Up

 

Nakon saznanja da je kometa bogata rudama, onaj 1% je u rebusu da li da pusti da kometa padne i „malo“ uništi prirodu. Ipak će njihovi džepovi biti puniji, a i „plate će biti veće“.

 

Zanimljiva činjenica jeste kako se reditelju javila ideja za film, rečenica koja ga je inspirisala. Tokom pandemije korone, Mekej je razgovarao sa prijateljem o stanju u svetu. Taj prijatelj mu je rekao da su ljudi toliko poludeli da ne bi ni verovali kada bi kometa krenula ka Zemlji.

 

Radnja i likovi u filmu su prenaglašeni, nekada je čak i mučno gledati istini u oči. Kritičari se nećkaju oko ocene za delo, dok je dobar deo publike oduševljen. Ceo film se može i okarakterisati kao jedan dvosatni mim. Očekujte osećaj(e) neprijatnost dok gledate film ukoliko vidite sličnosti između mašte i stvarnosti. Isto tako se spremite na zabavu i smeh, dobar humor, jer, šta nam drugo preostaje? Procenite sami.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište