fbpx

header

Film „Alkaras“ osvojio nagradu Zlatni medved

Film-Alkaras-2022

Svečanu dodelu nagrada na 72. filmskom festivalu u Berlinu obeležile su žene rediteljke. Isto važi i za nemačku tragikomediju „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“. Zlatnog medveda je osvojio film „Alkaras“.

 

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog medveda za najbolji film je španska rediteljka Karla Simon za film „Alkaras“ (Alcarras). Simon je u svom delu prenela iskustva iz sopstvene porodice. Porodica Sole ima plantažu sa breskvama koju ugrožava postavljanje solarnih panela. Zanimljivo je da njeni glumci do sada nisu imali nikakva glumačka iskustva.

 

Porodica Karle Simon zaista je uzgajala breskve u Alkarasu. Rediteljka je ovo ostvarenje posvetila svim seljacima koji se brinu za to da drugi ljudi imaju hranu na svom stolu.

 

– Sada se smatram ćerkom Berlinala. Ova nagrada je za ljude koji obrađuju zemlju – rekla je Karla Simon.

 

Rediteljka je na berlinskom festivalu 2017. predstavila i svoj debitantski film „Fridino leto“. Žiri je u obrazloženju pohvalio „Alkaras“ zbog „izvanredne glume, nežnosti, radosti i humora“.

 

Pola nagrada dobile žene

 

Nakon objavljivanja programa, videlo se da je u takmičarskom delu veliki broj rediteljki. Čak sedam od 18 filmova režirale su žene, a četiri njihova dela dobila su nagrade.

 

Srebrnog medveda su dobile Natalija Lopez Galjardo, nagrada žirija za film „Robe of Gems“ i Kler Deni za najbolju režiju za „Obe strane oštrice“. I Laura Basuki dobila je Srebrnog medveda kao najbolja glumica u sporednoj ulozi u filmu rediteljke Kamile Andini „Nana“.

 

Film-Alkaras-2022

Robe of Gems

 

Bilo je godina kada se na Berlinalu vrlo rano znalo ko su favoriti. Međutim, ove godine kritike filmova prikazanih u takmičarskom delu bile su šarolike. Zato se sa napetošću očekivalo proglašenje pobednika.

 

Nemačka tragikomedija „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“ dobila je dva Medveda. Lajla Štiler, nagrađena za najbolji scenario.

 

– Da se izrazim kao Rabije: „Stvarno? Sviđa mi se“ – rekla je Štiler. Ona se takođe zahvalila reditelju Andreasu Drezenu koji ju je angažovao za pisanje scenarija.

 

Ganuta je bila i Meltem Kaptan, dobitnica Srebrnog medveda za glavnu ulogu, ulogu Rabije Kurnaz. Ona se zahvalila svojim roditeljima, koji su svojoj deci uvek govorili: „Sledite svoj put!“.

 

Kaptan, inače komičarka, u ovom filmu je prvi put imala glavnu ulogu. Iskazala se toplim i humorističnim prikazom majke Murata Kurnaza, nemačkog zatvorenika u Gvantanamu. Kaptan je svoju nagradu posvetila svim majkama.

 

Film-Alkaras-2022

Film romansijerke

 

Veliki uspeh zabeležio je i južnokorejski reditelj Hong San-su. On je treći put za redom osvojio Srebrnog medveda na Berlinalu. Ovog puta pripala mu je nagrada žirija za crno-belo ostvarenje „Film romansijerke“.

 

Publika će moći da uživa u atmosferi Berlinala do 20. februara do kada se filmovi javno prikazuju.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište