fbpx

header

Festival subverzivnog filma „PLAN B“ u DOB-u

plan-b-festival-dom-omladine-2022

Sedmo izdanje festivala „PLAN B“ prikazaće tri dokumentarna ostvarenja autora Danila – Lole Ilića. Danilo je filmski reditelj, montažer, scenarista i producent koji živi i radi u Puli.

 

Najpoznatiji je kao autor dugometražnih dokumentarnih filmova „Prašina svakodnevnog života“, „143°“, „Mapa puna snova“, „Erik“, „Tko se tuče, taj se voli?“. Takođe, autor je i dugih i kratkometražnih igranih filmova „Memoari slomljenog uma“, „Distortion“…  Autor je brojnih promotivnih videa, reklama i muzičkih spotova. Sa svojim filmovima učestvovao je na uglednim domaćim i međunarodnim festivalima, na kojima je bio istican i nagrađivan za svoj rad.

 

Filmovi koji će biti prikazani na festivalu „PLAN B“ su različitih društvenih tematika. Svaki film je na svoj način angažovan i podstiče na delovanje. Daje prikaz na koji se način možemo uključiti i sagledati društvo iz druge perspektive. O ovim temama Danilo – Lola Ilić će i razgovarati sa publikom, na predavanju u okviru festivala. Dr Ivana Kronja, kroz tribinu „Angažman u postjugoslovenskom filmu“, uobličiće priču o angažovanom filmu kroz istorijski presek. Dr Kronja će publici prezentovati potencijale koji se kroz medij filma mogu dostići.

 

U završnici festivalskog programa, publika će moći da pogleda izbor dokumentarnih filmova. Ova ostvarenja su početkom godine realizovani u Domu omladine Beograda, u sklopu radionice dokumentarnog filma prestižne francuske škole Ateljea Varan iz Pariza.

 

Festival subverzivnog filma biće održan 28. i 29. maja u Domu omladine Beograda. Satnicu i više informacija o programu možete pronaći na ovom linku.

 

„PLAN B“ nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Prikazuje filmove koji kritički preispituju uspostavljene društvene norme, dovode u pitanje prihvaćene poltičke istine, istorijske narative, kulturne i socijalne identitete.

 

Za cilj ima da publici predstavi kvalitetan, angažovan i alternativan filmski pogled na svet i dešavanja oko nas. O ovim temama se uglavnom sluša iz prizme mainstream medija i zato žele da podstaknu gledaoce da sebi postave pitanje: Šta je ono što mi možemo da uradimo kako bismo pozitivno uticali na svet oko nas i sopstvene živote?

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište