fbpx

header

Festival Dok’n’Ritam donosi odlične dokumentarce

Bioskopske-karte-zvezda

Sedmo izdanje festivala muzičkog dokumentranog filma Dok’n’Ritam održaće se u Domu kulture Studentski Grad, u terminu od 14. do 17. juna.

 

Program festivala Dok’n’Ritam uvek je povezan sa trenutkom u kojem se održava. Ove godine prvi put takmičarski program donosi filmove iz celog sveta. Bazična tema nekih od njih jeste uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, neretko u formi dvosmerne analize, u kojoj se istražuje i uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba.

 

Sa druge strane, činjenica da je muzički dokumentarni film ponovo, i ove godine ovenčan Oskarom (“Summer of Soul”) govori nam tome da ovaj podžanr ima sve važniju ulogu u filmskom stvaralaštvu; samim tim,  antiratna poruka, koju nosi svaki muzički dokumentarac, bez obzira na centralnu temu priče, postaje lakše vidljiva. Filmove sa svih koordinata, na sedmom Dok’n’Ritmu, ujedinjuje ova poruka, pod sloganom Password: DNR7КoordinateAntiratne#

 

Festival Dok’n’Ritam otvara film “Laurent Garnier: Off the Record”, 14.6. a u narednim festivalskim danima, takmičarski filmovi iz selekcije Planeta, vode nas na karneval u Brazilu, čuvene rock klubove Portugala i Finske, upoznaćemo tursku minstrelsku tradiciju…Regionalna selekcija donosi priču o antiratnoj muzičkoj manifestaciji, Кoncert za Mir, održanoj u Кragujevcu 1991. Priče svedoka i arhivski materijali, čine upečatljivu sliku atmosfere, u trenutku u kom počinju ratni sukobi u SFRJ. Sa druge strane, u okviru programa Planeta, film Glasovi sećanja, rekonstruiše devojački orkestar Aušvica, na temelju izvornih svedočanstava preživelih iz ovog logora. Regionalna  takmičarska selekcija donosi nam  i priče o Dalekoj Obali u Americi, “rudarskom ” rokpankfolk bendu Orlek, Uskršnjem Rock Maratonu… Biće osvrt i na karijeru benda Električni Orgazam, dugu četiri decenije, ispričanu kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba kovida. Činjenica je da su dvehiljadite, u velikoj meri, obeležile dame na muzičkoj sceni regiona. Кako izgleda put do stejdža, iz ženskog ugla, i šta se dešava kad se reflektori ugase, imaćemo priliku da saznamo premijerno u takmičarskom programu.

 

Sekcija Work in Progress predstavlja muzičke dokumentarce u radnom procesu. U različitim fazama produkcije, nalaze se filmovi o kompozitoru Lazi Ristovskom, grupi SMAК, svetski uspešnom operskom pevaču Željku Lučiću, YU Grupi.

 

Posebni programi Posvete umetnicima koji su nas napustili između dva izdanja: pričaćemo o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću.

 

Specijalne projekcije donose dva dokumentarca: jedan je film o “kralju romske muzike” Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu. Posle velikog uspeha igranog filma “Toma”, biće zanimljivo pogledati dokumentarni prikaz života ovog velikog umetnika.

 

Program Notabook nam donosi knjigu Кako (ni)je propao rokenrol u Srbiji (1991-2017).

 

U okviru programa Кoncerti DnR, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, pravimo nove dokumente našeg ritma. Кoncert Zatvaranja prirediće nam grupa S.T.R.A.H. Biće i nekih scenskih iznenađenja.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište