fbpx

header

„Električni život Luja Vejna“ od danas u bioskopima

Električni život Luja Vejna

Posle premijere koja je prikazana na 50. Festu, domaća publika će imati prilike da film baziran po istinitoj životnoj priči “Električni život Luja Vejna” gleda od 24. marta u bioskopima.

 

Sjajni Benedikt Kumberbač tumači ulogu zaboravljenog engleskog umetnika Luja Vejna, poznatog po nadrealnim slikama, pretežno karikaturama mačaka, koje je opsesivno slikao više od trideset godina svog umetničkog rada.
Međutim, nije slučajno što se upravo Kumberbač našao u vodećoj muškoj ulozi budući da je i sam ljubitelj mačaka, ali i veliki Vejnov obožavalac.

 

Istinita priča skoncentrisana je na ekscentričng britanskog umetnika, čije su razigrane, ponekad čak i psihodelične slike pomogle da se zauvek promeni percepcija o mačkama.

 

Neverovatne Vejnove avanture dešavaju se krajem 19. i u prve tri decenije dvadesetog veka, a neopevani heroja nastojao je da otkrije „električne” misterije sveta i na taj način bolje razume sopstveni život i dubinu ljubavi koju je delio sa svojom suprugom Emili Ričardson.

 

U središtu radnje nalazi se Vejn i njegova obolela supruga, ali i mačor Henri, kojeg su spasili sa ulice zbog kiše i hladnoće. Iz nekog razloga, Vejnovoj bolesnoj supruzi znači Henrijeva bliskost, zbog čega on počinje sve detaljnije da slika skice mačora.
Kada se umetnikovo zdravstveno stanje pogoršalo, nakon brojnih i drastičnih promena raspoloženja i nasilnih ispada, 1924. je smešten u psihijatrijsku bolnicu gde je proveo poslednjih 15 godina života.

 

Pored Benedikta, u glavnim ulogama je Kler Foj, oskarovka Olivija Kolman pozajmila je svoj glas naratoru, a zanimljivo je da se u filmu pojavljuje i muzičar i pesnik Nik Kejv u ulozi pisca H.G.Velsa.

 

U nastavku teksta pogledajte trejler za fim “Elektični život Luja Vejna”:

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište