fbpx

header

E.T. je najličniji film Spilberga: četiri decenije od filma o omiljenom vanzemaljcu

Kada je 1982. godine prvi put prikazan film “E.T.-vanzemaljac” niko nije mogao ni da pretpostavi da će stanovnik sa druge planete, nimalo prijatne spoljašnjosti, osvojiti srca publike širom planete.

 

Uz film Stivena Spilberga, za koji on kaže da je njegov “najličniji film”, mnoge generacije su plakale, učile o prijateljstvu i toleranciji, a čuvena rečenica iz filma „E.T. phone home“ postala je zaštitni znak cele jedne generacije filmskih maštara.

 

Koncept za sada već kultni dečji film nastao je kada je Stiven Spilberg sa samo 15 godina izmislio svog skrivenog prijatelja, nakon razvoda njegovih roditelja, Film je prvobitno trebalo da se zove “Odrastanje” i da obuhvata osećaj izolovanosti koju je reditelj osećao kao Jevrejin u Arizoni posle kraha braka roditelja, a mnogo godina kasnije, taj osećaj nasledio je simpatični vanzemljac.

 

Scenario je napisan tako što je Spilberg Melisi Matison diktirao u pauzama snimanja filma “Otimači izgubljenog kovčega.

 

 

Radnja filma prati priču Eliota, usamljenog dečaka, koji se sprijateljio sa vanzemaljcem zalutalim na zemlju. Eliot i njegovi rođaci pomažu vanzemaljcu da se vrati kući, usput ga skrivajući od Eliotove majke i organa reda.

 

Glavnog junaka tumači Henri Tomas koji je vodeću ulogu dobio zahvaljujući suzama. Spilberg je preporuku za Tomasa dobio od filmskih kolega, a kada je glumac na kastingu zaplakao zamišljajući da mu je uginuo ljubimac, odmah je dobio ulogu.
Pored Tomasa, u filmu glume i Dru Berimor i Piter Kojoti, a zanimljivo je da je glumica ulogu koja ju je proslavla dobila uz pomoć laganja. Šestogodišnja devojčica navodno je lagala Spilbergu na audiciji da nije glumica već bubnjarka pank grupe po imenu „Purple People Eaters“ („Ljubičasti gutači ljudi) koja puni stadione svake večeri. Spilberg je u očiglednoj laži otkrio živopisnu maštu i odmah odlučio da joj da ulogu.

 

 

Film je imao osam nominacija za nagradu Oskar, a dobio je četiri prestižne statuete. Dobitnik je i Zlatnog globusa za najbolji film-dramu i najbolju originalnu muziku. Na listi Američkog filmskog instituta nalazi se među 100 najboljih filmova svih vremena.

 

Stiven Spilberg je o svom filmu rekao: „“E.T.“ je moj najličniji film. Ovo je divna mogućnost da film prikažemo novim generacijama filmske publike.“

 

„E.T.“ je prvi put prikazan na festivalu u Kanu 1982. godine, od kada drži rekord najuspešnijeg filma kompanije “Universal”, a do svog reizdanja zaradio je 702 miliona dolara. Jugosloveni su Spilbergov kultni film prvi put imali priliku da vide 1983. godine, dok 18. maja 2002. godine Beograd ponovo doživljava premijeru novije verzije ovog filma povodom dvadesetogodišnjice od prvog prikazivanja.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište