fbpx

header

Dokumentarci o bioskopima na repertoaru Kombank dvorane

Dokumentarni filmovi koji govore o istorijskim, društvenim i simboličkim transformacijama bioskopa biće na repertoaru beogradske Kombank dvorene od 23. decembra do 6. januara.

 

Od dokumentaraca koji su se našli na repertoaru su:  „Okupirani bioskop“ Senke Domanović, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanović, „Botorići“ Srđana Kneževića i „Oni žive“ Gorana Nikolića.

 

Film Srđana Kneževića govori o Svetozaru Botoriću (1857-1916) vlasniku hotela Pariz u centru Beograda koji je 1911. godine postao prvi filmski producent na Balkanu i proizveo više od 20 dokumentarnih i dva igrana filma, među kojima je „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“, da bi mu posle Drugog svetskog rata komunisticcka vlast oduzela imovinu.

 

U istom terminu od 15:00 biće prikazivan film koji traje pola sada „Oni žive“ koji je opisan kao „kratka ljubavna priča o rođenju, životu i smrti video klubova u Beogradu„.

 

„Okupirani bioskop“ prati prati mlade aktiviste i događaje oko njihovog zauzimanja zatvorenog beogradskog bioskopa „Zvezda“, a biće prikazan u terminu od 16:45 u Kombank dvorani.

 

Radovanović dokumentarac bavi se javnom raspravom 1971. godine povodom filma Dušana Makavejeva „V.R. Misterije organizma“, koji je nakon uspeha na Festivalu u Kanu izazvao burne i oprečne reakcije u partijskim krugovima, a nakon nje nije puštan u distribuciju u jugoslovenskim bioskopima. Film se prikazuje od 18:20.

 

„Sala srpskog filma“ je nastala u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, a namenjen je celodnevnom prikazivanju filmova srpskih koprodukcija koji su imali manje zapažen odjek, nisu imali bioskopsko prikazivanje ili su ga završili.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište