fbpx

header

Dokumentarac „Trideset godina mature“ premijerno u DKC-u

Trideset-godina-mature-film-2022

Dokumentarni film „Trideset godina mature“, autora Dušana Gajića, biće premijerno prikazan 18. marta u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu.

 

U filmu, kroz razgovor sa svojom generacijom i ćerkom koja odrasta u Briselu, autor preispituje nedavnu istoriju svoje zemlje. Polazeći od privatne fotografije, ličnog sećanja i uspomena, autor nastoji da razume pravi, ljudski smisao burne, često dramatične, istorije poslednjih 30 godina.

 

– Portreti maturanata sa stepeništa VIII beogradske gimnazije za mene su odličan ključ da se ispriča priča o tome šta se desilo sa Srbijom u poslednjih 30 godina i šta je ta zemlja danas. Da se preko ličnih, privatnih istorija ispriča javna istorija jedne zemlje i jednog društva – kaze Dušan Gajić.

 

Trideset-godina-mature-film-2022

 

Dok se maturanti iz 1989. godine posle trideset godina ponovo okupljaju u beogradskoj gimnaziji, jedno pitanje lebdi u vazduhu.

 

Šta je preostalo od generacijskih snova?

 

Je li makar približno ostvaren generacijski san maturanata iz 1989. godine, ako se on pojednostavljeno formuliše kao parola sa studentskih demonstracija devedesetih godina „Beograd je svet“.

 

– „Beograd je svet, Srbija je Evropa“ bili su to slogani želje za izgubljenom normalnošću, koja je kraj osamdesetih godina izgledala na dohvat ruke. Bio je to izraz vremena u kojem je postojala jasna nada da je suštinska promena nabolje moguća i blizu – kaže jedan od protagonista filma.

 

– Kad smo imali 17, 18 godina… Tada smo imali utisak da je pred nama i pred prostorom na kojem smo živeli manje-više svetla budućnost. Nije se dalo naslutiti da će sve tako brzo otići u prah i pepeo. Od tada smo prošli kroz više ciklusa nade i razočaranja. Međutim, u sadašnje vreme, razočaranje je možda dublje nego ikad. Nije samo stvar Srbije, već i stanja u kojem se nalaze Evropa i svet – kaže jedan od protagonista filma.

 

Trideset-godina-mature-film-2022

 

Trideset godina mature je veoma lični prikaz Srbije, refleksija o društvu, vrednostima, nadama i težnjama. U jednoj od scena, učesnci filma konstatuju da je srpsko društvo i danas zaokupljeno sličnim pitanjima kao i ’89. godine. Tu i dalje nema pouzdanog i nedvosmislenog odgovora na neka od ključnih pitanja. Šta sa demokratijom i višestranačkim sistemom? Šta sa Kosovom? Sa regionom? Šta sa Evropom? Šta želimo da budemo?

 

U filmu učestvuju nekadašnji školski drugovi autora Dušana Gajića, danas novinari, lekari, umetnici, muzičari i mnogi drugi. Među njima su Svetozar Putnik, Ljubica Gojgić, Miloš Šaranović, Vesna Pavlović, Dina Divljan, Bojan Trkulja, Aleksandar Ðorđević, Dejan Milićević, Milorad Miki Ristić i drugi.

 

Dokumentrni film „Trideset godina mature“ ima verzije od 59 minuta i 84 minuta za prikazivanje u bioskopima.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište