fbpx

header

Dokumentarac „Teslin narod“ na američkom javnom servisu

Posle brojnih nagrada i kvalifikacije za nominaciju za Oskara, dugometražni dokumentarni film reditelja Željka Mirkovića „Teslin narod“ biće prikazan na američkom javnom servisu PBS Cleveland, WVIZ World.

 

Film „Teslin narod“ predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od dva veka do današnjih dana.

 

Narator ostvarenja i u ulozi Nikole Tesle u igranom segmentu je domaći glumac koji živi dve decenije u SAD – Željko Dimić ili Džek Dimić, a scenario potpisuju Miloš Rastović, Marko Lopušina, kao i režiser i producent Željko Mirković.

 

Film „Teslin narod“ će imati TV premijeru na WVIZ – virtuelnom kanalu 25 grupacije Public Broadcasting Service – PBS, član televizijske stanice iz Кlivlenda, države Ohajo, što čini sestrinsku kompaniju članice NPR – radio stanice WCPN i radija klasične muzike WCLV.

 

Dokumentarni film „Teslin narod“ je osvojio mnoge nagrade po svetu i imao kvalifikacije za Nominaciju nagrade Oskar.

 

Кroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, publika u filmu upoznaje i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere – tvorce Apolo programa, Oskarovce sa naših prostora – Кarla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge čije je ime upisano u istoriju.

 

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Ðorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ .

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište