fbpx

header

Danica Ćurčić dobitnica prestižne plakete Kinoteke

Prestižna Plaketa Kinoteke uručena je srpsko-danskoj glumici Danici Ćurčić, koju joj je uručio umetnički direktor FEST-a i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

 

Nakon uručene plakete, Danica nije krila oduševljenje, a prestižnu nagradu posvetila je voljenoj osobi koja više nije među nama.

 

„Hvala od srca Kinoteci, Festu, Jugoslavu Panteliću. Ovo je zaista nenormalna čast, nemam reči, nisam mogla ni sanjati ovako nešto“, rekla je ova evropska glumica srpskog porekla.

Umetnica se zahvalila i producentkinji filma „Mrak“ Snežani van Houvelingen iz Srbije koja ju je otkrila u Danskoj, kao i režiseru Dušanu Miliću „na sjajnom radu“ i pruženoj šansi u ovom ostvarenju.

„Ponosna sam da mi je baš film `Mrak` prvi na srpskom jeziku. Volela bih da ovu plaketu posvetim mom tati Mihajlu Ćurčiću, koji je nažalost preminuo pre godinu dana, a znam da bi bio mnogo ponosan. I ja sam mnogo ponosna što delim dve kulture i imam priliku da radim u Danskoj, a sada i u Srbiji, gde se nadam da ću i nastaviti snimanje“, istakla je Ćurčićeva.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danica Curcic (@danicacurcic)

 

Na 50. FEST-u predstavljen je prvi srpski film u kojem je igrala Ćurčićeva, a reč je o filmu „Mrak“ režisera Dušana Milića u kojem je uz Slavka Štimca, igrala u potresnoj psihološkoj drami na ivici horora, smeštenoj na Kosovo i Metohiju u vreme pogroma 2004. godine.

 

Danica Ćurčić je pozorišna, filmska i televizijska glumica, rođena 27. avgusta 1985. godine u Beogradu, a sa samo godinu dana odlazi u Kopenhagen, jer joj je otac dobio premeštaj u jugoslovenskoj Ambasadi.

Njen otac Mihajlo Ćurčić bio je dugogodišnji novinar i urednik Drugog programa i glavni i odgovorni urednik programa 202 Radio Beograda.

 

Ona ima veoma uspešnu i zapaženu karijeru u Danskoj, gdje snima bioskopske filmove i televizijske serije, a radi intenzivno i u teatru – Danskom kraljevskom pozorištu.

 

Diplomirala je na Danskoj nacionalnoj školi pozorišta 2012. godine i odmah je bila angažovana u spomenutom teatru ostvarujući zahtevne i kompleksne uloge u komadima – „Lulu“ Franka Vedekinda i „Ponovo rođenje Frankenštajna“ kao muzičko-scenski spektakl, kasnije i „Romeo i Julija“ Vilijama Šekspira.

 

Karijera dansko-srpske umjetnice traje tek 10 godina, a već je odigrala skoro 40 uloga na filmu i televiziji, kao i još mnoge na pozorišnoj sceni.

Danica je dobitnik prestižne nagrade „Šuting star“ 2014. godine na 64. Berlinskom filmskom festivalu, a laureat je i nagrade Danske asocijacije filmskih kritičara za Najbolju glumicu u filmu „Tiho srce“ čuvenog režisera Bila Augusta („Kuća čudnih duša“).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište