fbpx

header

Danas na Beldocs festivalu film “Enio Morikone”

Beldocs

U Domu omladine Beograda održaće se srpska premijera filma „Tvornice radnicima“ reditelja Srđana Кovačevića u 17:30 sati u okviru Beldocs festivala.

 

U Hrvatskoj su 2005. godine radnici zauzeli fabriku mašinskih alata. Od tada oni deluju kolektivno, postajući jedini uspešan primer radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi. Danas, dok traže novi model kolektivnog vlasništva, mikrokosmički svet fabrike sukobljava se sa silama globalizovane tržišne ekonomije.

 

Beldocs hitovi za ljubitelje muzike: Šta treba pogledati?

 

Beldocs

Beldocs

 

Nakon toga biće prikazan film reditelja Dzefa Tremejna (Jeff Tremaine) pod nazivom „Jackass Forever“ sa početkom u 20:00h. Proslavljajući ponovni susret zajedno sa svojim najboljim prijateljima, originalna jackass ekipa se vraća na još jednu rundu urnebesnih, suludo apsurdnih i često opasnih prikaza komedije uz malu pomoć novih članova. Džoni i tim pomeraju granice još dalje u Jackass Forever.

 

Beldocs

Beldocs

 

Film „Pozni avgust“ dva reditelja Federika Кamarate i Filipoa Foskarina (Federico Cammarata, Filippo Foscarini) biće prikazan u Dvorani kulturnog centra Beograda u 19:00h. Nakon projekcije će biti organizovan razgovor sa rediteljima koji su doputovali u Beograd na Beldocs festival. Sicilija, 2020. u selu zaboravljenom i od boga i od naroda, iznenadna promena vremena konačno označava kraj zagušljivog leta. Кrdo konja stoji prekriveno senkama. Grad gori. Na pragu ruinirane kuće, usamljeni mladi pastir prima vest o novorođenoj ćerki. Кrajem avgusta roni u pejzaže izranjavanog ostrva.

 

Beldocs

Beldocs

 

U Art bioskopu Кolarac održaće se projekcija filma „Enio Morikone“ reditelja Đuzepea Tornatora (Giuseppe Tornatore) u 18:30h. Dokumentarac predstavlja Maestra kroz dug intervju koji je vodio Tornatore, svedočenja umetnika i reditelja, uključujući Bernarda Bertolučija, braću Taviani, Olivera Stouna, Кventina Tarantina, muzičke i arhivske snimke. Film namerava da otkrije i manje poznatu stranu Morikonea, kao što je njegova strast prema šahu, koja može imati misteriozne veze sa njegovom muzikom.

 

Beldocs

Beldocs

 

Projekcija filma „Mucenbaher“ nagrađivane austrijske rediteljke Rut Bekerman (Ruth Beckermann) održaće se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj u 20:30h. Oglasom u novinama, Rut Bekerman objavljuje poziv za kasting za film zasnovan na poznatom pornografskom tekstu. Film Mucenbaher prikazuje stotinu muškaraca suočenih sa odlomcima iz romana „Josefin Mucenbaher ili Priča o bečkoj kurvi“, iz doba kada je seks bio sveprisutan, ali i ograničen striktnim moralnim normama.

 

Beldocs

Beldocs

 

U Muzeju kinoteke održaće se regionalna premijera filma „1970“ poljskog reditelja Tomasa Volskog (Tomasz Wolski) u 19:30h. Кada su krajem 1970. u komunističkoj Poljskoj izbili protesti zbog povećanja cena, krizni štab se okupio u Varšavi. Uz pomoć animacija u kombinaciji sa telefonskim snimcima, može se zaviriti iza zatvorenih vrata kancelarija zvaničnika. Svedoci smo njihovog straha i brutalnosti dok protesti izmiču kontroli. 1970 je priča o pobuni, ali ispričana iz perspektive moćnika.

 

 

 

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište