fbpx

header

Beograd u znaku doku filma: Otvoren jubilarni 15. Beldocs festival

Beldocs-festival-otvaranje-2022

Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda otvoren je 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2022. Publika će do 18. maja, tokom osam festivalskih dana, imati priliku da premijerno odgleda više od 100 dokumentarnih filmova raspoređenih u 12 programskih celina.

 

Festival je otvorio film „Muzej revolucije“ Srđana Keče. Nastao je u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom Republikom, a deo je selekcije Srpskog takmičarskog programa. Uz Keču, autora film posvećenog nikada završenom projektu iz 1961. godine koji je predviđao izgradnju velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, dobrodošlicu posetiocima ovogodišnjeg Beldocs-a poželeli su nagrađivani autori sa prethodnih izdanja festivala Ivan Mandić, Marta Popivoda, Ivan Marković, Vanja Kovačević, Dušan Čavić, Dušan Šaponja, Dragan Nikolić, Mladen Kovačević i Marija Stojnić.

 

Beldocs-festival-otvaranje-2022

Mara Prohaska Marković, Foto: Beldocs

 

– Već 15 godina postojimo i rastemo kao festival i kao organizacija i 15 godina smo posvećeni hrabrim, autentičnim i kreativnim filmovima. Ti filmovi koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, koji podstiču na promišlljanje sveta i koji zbližavaju ljude – rekla je direktorka festivala Mara Prohaska Marković.

 

Prošle godine Beldocs je u saradnji sa festivalom Docudays iz Kijeva organizovao program fokusa na savremeni ukrajinski dokumentarni film.

 

Umetnički direktor festivala Marko Grba Singh rekao je da je ove godine bilo u planu da oni idu u Kijev, ali da se nažalost dogodila invazija na Ukrajinu.

 

– Želeo bih da poručim da mislimo da naše prijatelje u Kijevu, kao i na čitav ukrajinski narod koji prolazi kroz strahote razaranja. Mislim da je dužnost nas dokumentarista da skrećemo paznju na takve stvari i da nikada iz straha ne treba ćutati.

 

Beldocs-festival-otvaranje-2022

Foto: Beldocs

 

Selektor festivala Igor Stanojević pozdravio je publiku rečima da mu je drago što vidi publiku, pre svega.

 

–  U Beogradu često čujete razgovore o tome koji je najbolji festival i na kojem festivalu se prikazuju najbolji filmovi. Ali, čak i za mene kao selektora je jedna stvar još bitnija. To ste svi vi i svi mi ovde zajedno. Beldocs može i treba da bude mesto na kojem možemo zajedno da maštamo i zajedno da stvaramo. A, da! Imamo i najbolje filmove – rekao je Stanojević.

 

Beldocs festival predstavlja presek savremenog dokumentarnog filma na svetskom nivou. Stoga, program i ove godine okuplja ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima. Svi su okupljeni oko zajedničke vrednosti – da autentičnim viđenjem sveta utiču na svet.

 

Beldocs-festival-otvaranje-2022

Foto: Beldocs

 

U sklopu pratećeg programa festivala ove godine je organizovana i XR izložba: imerzivna stvarnost. Na njoj će publika imati priliku da pogleda ostvarenja stvorena putem najsavremenije tehnologije. Poseta izložbi organizovanoj u bioskopu Balkan je besplatna za sve posetioce festivala uz prethodnu registraciju putem linka.

 

Ulaznice za jedan od vodećih festivala mogu se nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana ili online, putem sajta Beldocsa.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište