fbpx

header

Beldocs Vatromet: Još jedanaest filmova na festivalu

beldocs-vatromet-film-2022

Jubilarni 15. Beldocs festival u okviru programske celine Vatromet donosi jedanaest filmova inovativne forme i intrigantnog sadržaja. Filmovi autentičnih autora koji na samu stvarnost stavljaju svoj nepogrešiv pečat.

 

Selektor festivala Beldocs Igor Stanojević rekao je da i ove godine, selekciju Vatromet čine vizuelno moćni, upečatljivi filmovi.

 

 „1970“

 

Film „1970“, poljskog reditelja Tomaša Volskog, je dokumentarni film hibridne forme. Film se na nesvakidašnji način bavi demonstracijama u komunističkoj Poljskoj koje su se odvijale krajem naslovne godine. Ova priča o istorijskoj narodnoj pobuni ispričana je iz perspektive tlačitelja, kriznog tima okupljenog u Varšavi. Imali su za zadatak da razviju strategiju razračunavanja sa revoltiranim građanima i narede prekomernu upotrebu sile. Volski kombinuje crno-bele arhivske materijale policijske brutalnosti, autentične tonske zapise izvučene iz telefonskih razgovora državnih zvaničnika i stop-motion tehniku animacije lutaka da bi rekreirao mračna dešavanja iza zatvorenih vrata.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

 

„Faja Daji“ (Faya Dayi)

 

Delo autorke Džesike Bešir nosi naziv po pesmi. Radnja filma govori o dobrobiti i rađanju, koju nadničari na poljima kata pevaju tokom žetve. Kata, autohtona cvetna biljka izaziva uzbuđenje i euforiju. „Faja Daji“ je vizuelno i zvučno impresivno lirsko iskustvo, između meditacije i halucinacije, na trenutke apstraktno kao san iako prikazuje stvarnost.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

 

„Prilagođeni“

 

Kratkometražni dokumentarni film reditelja Dejana Petrovića, priča je o jedinstvenom skloništu za pse u Evropi. Petrović, kroz narativnu liniju o životu lutalica sa periferije grada koje u skloništu prolaze kroz sistem dresure po principu nagrada i kazne, pravi sugestivnu paralelu sa jednim gotovo uvek aktuelnim društvenim pitanjem. Ovaj film na širem planu preispituje pitanje moći, hijerarhije i relativnosti bilo kog autoriteta uspostavljenog sa ciljem da one ispod sebe učini poslušnim.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Lučadorke“ (Luchadoras)

 

Film autora Paole Kalvo i Patrika Jasima, portret je tri rvačice – lučadorke – iz Huareza u Meksiku. Lejdi Kendi, Bejbi Star i Mini Sirenita su tri hrabre žene koje žive u Gradu ubistva. Poznat je po svakodnevnim oružanim obračunima policije sa narko kartelima. Njih tri se, kako u svakodnevnom životu, tako i u ringu, bore sa sveprisutnim mačizmom.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Krava“ (Cow)

 

Film Andree Arnold prati Lumu, kravu muzaru i pravi umetnički omaž njenom detinjstvu u divljini Severnog Kenta. Po preseljenju u London Arnold je, ne svojom voljom već realnim (ne)mogućnostima grada, prekinula jaku vezu koju je imala sa prirodom i životinjama dok je odrastala. U novom životu, dramatično drugačijem od onog ispunjenog maštarijama u šumi, životinje koje je najčešće viđala, gledajući kroz prozor voza na putu do posla, bile su krave na zelenim poljima. Ta pastoralna slika probudila je autorkinu radoznalost i inspirisala ovu filmsku avanturu.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Zapisničari večnosti“ (The Timekeepers of Eternity)

 

Ovaj film je nastao na temelju tročasovne televizijske adaptacije romana „Langolijeri“ Stivena Kinga. Maragkos se u svom metatekstualnom filmu, o suočavanju protagoniste sa traumom iz mladosti, poigrava i sa teksturom samog filma. Film, koji prati pridev papirnata noćna mora, urađen je analognom tehnikom fotografisanih papirnih kolaža. Odštampani su pojedinačni kadrovi iz originalnog dela, ali u novom, presloženom, rascepkanom, zgužvanom obliku.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Žmurke“ (Nascondino)

 

Debitantski film rediteljke Viktorije Fiore, prikazuje kroz prizmu tri različite generacije. Radnja obuhvata brutalnost života protagonista koja je u kontrastu sa bajkovitim predelima Napulja. Fiore gradi nijansirani profil Entonija, buntovnog i svojeglavog desetogodišnjeg dečaka. Dečakovo ponašanje preti da upadne u kriminalni porodični obrazac. Fiore otvorenim ostavlja pitanje koje Žmurke prožima. Da li za mlade, poput Entonija, nije kasno i da imaju mogućnost da prevaziđu ograničenja svog vaspitanja ili su osuđeni da budu deo začaranog kruga?

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Sreća nije odredište“ (Happiness Is a Journey)

 

Kratkometražni film Ivete Lukas i Patrika Bresnana inspirisan je pričom o dostavljačima novina. Oni pređu i po nekoliko stotina milja ne bi li se distribucija štampe odvijala neometano. Filmska posveta životu vrednih radnika naziv je dobila prema ispisu „Sreća je putovanje, a ne odredište“ sa klupe Bera Lopeza, jednog od dostavljača.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Pre/Posle“ (Before/After)

 

Delo Vilema Baptista portret je pozorišnog reditelja Gaja Vajcmana. Dokumentovan je tokom njegovog rada na najnovijem projektu po kom i film nosi naziv. Baptist beleži stvaralačku iskru izraelsko-marokanskog pozorišnog reditelja i koreografa, njegov hod po tankoj granici između stvaranja i (samo)uništenja. „Before/After“ je dokumentarni film o kreativnom procesu. Ispričan je kroz prizmu umetnika sa intuitivnim načinom rada i grupe međunarodnih izvođača koju vodi.

 

„Rovovi“ (Trenchées)

 

Filmski i dokumentaristički debi francuskog ratnog novinara Lupa Buroa o aktuelnim dešavanjima u Donbasu. Lupo provodi vreme sa ukrajinskom jedinicom u prvim borbenim redovima. Buro priređuje zapanjujuće filmsko putovanje, beležeći muškarce i žene prinuđene da ponovo kopaju rovove dok bombe padaju na njih. Nenametljivom kamerom gradi atmosferu spokoja koji vrvi od napetosti. Autor je nekoliko meseci proveo u rovu sa vojnicima kako bi zadobio njihovo poverenje i kako bi se oni navikli na njegovo prisustvo.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Gnezdo“ (Nest)

 

Kratkometražni dokumentarni film Hlinura Palmasona je priča o braći i sestrama. Oni su, tokom jedne godine, izgradili kućicu na drvetu. Kroz narativnu osu zidanja kuće prožete su niti svakodnevnog života. To su svi trenuci radosti porodice, njihove borbe kao i lepote i brutalnosti godišnjih doba.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

Jubilarni 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma biće održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu. Na Beldocs-u 2022 premijerno će biti prikazano preko 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina. Karte su u prodaji online, putem sajta. Pogledajte filmove sa program Beldocs Vatromet! Počela je prodaja karata za Beldocs festival, a ujedno i Vatromet program.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište