fbpx

header

Beldocs Vatromet: Još jedanaest filmova na festivalu

beldocs-vatromet-film-2022

Jubilarni 15. Beldocs festival u okviru programske celine Vatromet donosi jedanaest filmova inovativne forme i intrigantnog sadržaja. Filmovi autentičnih autora koji na samu stvarnost stavljaju svoj nepogrešiv pečat.

 

Selektor festivala Beldocs Igor Stanojević rekao je da i ove godine, selekciju Vatromet čine vizuelno moćni, upečatljivi filmovi.

 

 „1970“

 

Film „1970“, poljskog reditelja Tomaša Volskog, je dokumentarni film hibridne forme. Film se na nesvakidašnji način bavi demonstracijama u komunističkoj Poljskoj koje su se odvijale krajem naslovne godine. Ova priča o istorijskoj narodnoj pobuni ispričana je iz perspektive tlačitelja, kriznog tima okupljenog u Varšavi. Imali su za zadatak da razviju strategiju razračunavanja sa revoltiranim građanima i narede prekomernu upotrebu sile. Volski kombinuje crno-bele arhivske materijale policijske brutalnosti, autentične tonske zapise izvučene iz telefonskih razgovora državnih zvaničnika i stop-motion tehniku animacije lutaka da bi rekreirao mračna dešavanja iza zatvorenih vrata.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

 

„Faja Daji“ (Faya Dayi)

 

Delo autorke Džesike Bešir nosi naziv po pesmi. Radnja filma govori o dobrobiti i rađanju, koju nadničari na poljima kata pevaju tokom žetve. Kata, autohtona cvetna biljka izaziva uzbuđenje i euforiju. „Faja Daji“ je vizuelno i zvučno impresivno lirsko iskustvo, između meditacije i halucinacije, na trenutke apstraktno kao san iako prikazuje stvarnost.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

 

„Prilagođeni“

 

Kratkometražni dokumentarni film reditelja Dejana Petrovića, priča je o jedinstvenom skloništu za pse u Evropi. Petrović, kroz narativnu liniju o životu lutalica sa periferije grada koje u skloništu prolaze kroz sistem dresure po principu nagrada i kazne, pravi sugestivnu paralelu sa jednim gotovo uvek aktuelnim društvenim pitanjem. Ovaj film na širem planu preispituje pitanje moći, hijerarhije i relativnosti bilo kog autoriteta uspostavljenog sa ciljem da one ispod sebe učini poslušnim.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Lučadorke“ (Luchadoras)

 

Film autora Paole Kalvo i Patrika Jasima, portret je tri rvačice – lučadorke – iz Huareza u Meksiku. Lejdi Kendi, Bejbi Star i Mini Sirenita su tri hrabre žene koje žive u Gradu ubistva. Poznat je po svakodnevnim oružanim obračunima policije sa narko kartelima. Njih tri se, kako u svakodnevnom životu, tako i u ringu, bore sa sveprisutnim mačizmom.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Krava“ (Cow)

 

Film Andree Arnold prati Lumu, kravu muzaru i pravi umetnički omaž njenom detinjstvu u divljini Severnog Kenta. Po preseljenju u London Arnold je, ne svojom voljom već realnim (ne)mogućnostima grada, prekinula jaku vezu koju je imala sa prirodom i životinjama dok je odrastala. U novom životu, dramatično drugačijem od onog ispunjenog maštarijama u šumi, životinje koje je najčešće viđala, gledajući kroz prozor voza na putu do posla, bile su krave na zelenim poljima. Ta pastoralna slika probudila je autorkinu radoznalost i inspirisala ovu filmsku avanturu.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Zapisničari večnosti“ (The Timekeepers of Eternity)

 

Ovaj film je nastao na temelju tročasovne televizijske adaptacije romana „Langolijeri“ Stivena Kinga. Maragkos se u svom metatekstualnom filmu, o suočavanju protagoniste sa traumom iz mladosti, poigrava i sa teksturom samog filma. Film, koji prati pridev papirnata noćna mora, urađen je analognom tehnikom fotografisanih papirnih kolaža. Odštampani su pojedinačni kadrovi iz originalnog dela, ali u novom, presloženom, rascepkanom, zgužvanom obliku.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Žmurke“ (Nascondino)

 

Debitantski film rediteljke Viktorije Fiore, prikazuje kroz prizmu tri različite generacije. Radnja obuhvata brutalnost života protagonista koja je u kontrastu sa bajkovitim predelima Napulja. Fiore gradi nijansirani profil Entonija, buntovnog i svojeglavog desetogodišnjeg dečaka. Dečakovo ponašanje preti da upadne u kriminalni porodični obrazac. Fiore otvorenim ostavlja pitanje koje Žmurke prožima. Da li za mlade, poput Entonija, nije kasno i da imaju mogućnost da prevaziđu ograničenja svog vaspitanja ili su osuđeni da budu deo začaranog kruga?

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Sreća nije odredište“ (Happiness Is a Journey)

 

Kratkometražni film Ivete Lukas i Patrika Bresnana inspirisan je pričom o dostavljačima novina. Oni pređu i po nekoliko stotina milja ne bi li se distribucija štampe odvijala neometano. Filmska posveta životu vrednih radnika naziv je dobila prema ispisu „Sreća je putovanje, a ne odredište“ sa klupe Bera Lopeza, jednog od dostavljača.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Pre/Posle“ (Before/After)

 

Delo Vilema Baptista portret je pozorišnog reditelja Gaja Vajcmana. Dokumentovan je tokom njegovog rada na najnovijem projektu po kom i film nosi naziv. Baptist beleži stvaralačku iskru izraelsko-marokanskog pozorišnog reditelja i koreografa, njegov hod po tankoj granici između stvaranja i (samo)uništenja. „Before/After“ je dokumentarni film o kreativnom procesu. Ispričan je kroz prizmu umetnika sa intuitivnim načinom rada i grupe međunarodnih izvođača koju vodi.

 

„Rovovi“ (Trenchées)

 

Filmski i dokumentaristički debi francuskog ratnog novinara Lupa Buroa o aktuelnim dešavanjima u Donbasu. Lupo provodi vreme sa ukrajinskom jedinicom u prvim borbenim redovima. Buro priređuje zapanjujuće filmsko putovanje, beležeći muškarce i žene prinuđene da ponovo kopaju rovove dok bombe padaju na njih. Nenametljivom kamerom gradi atmosferu spokoja koji vrvi od napetosti. Autor je nekoliko meseci proveo u rovu sa vojnicima kako bi zadobio njihovo poverenje i kako bi se oni navikli na njegovo prisustvo.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

„Gnezdo“ (Nest)

 

Kratkometražni dokumentarni film Hlinura Palmasona je priča o braći i sestrama. Oni su, tokom jedne godine, izgradili kućicu na drvetu. Kroz narativnu osu zidanja kuće prožete su niti svakodnevnog života. To su svi trenuci radosti porodice, njihove borbe kao i lepote i brutalnosti godišnjih doba.

 

beldocs-vatromet-film-2022

 

Jubilarni 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma biće održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu. Na Beldocs-u 2022 premijerno će biti prikazano preko 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina. Karte su u prodaji online, putem sajta. Pogledajte filmove sa program Beldocs Vatromet! Počela je prodaja karata za Beldocs festival, a ujedno i Vatromet program.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište