fbpx

header

Beldocs – Jubilarni 15. – Doku filmovi žanr budućnosti

Beldocs-filmski-festival-2022

Jubilarni 15. Beldocs festival biće održan od 11. do 18. maja u Beogradu. Na jednom od vodećih dokumentarnih festivala biće premijarno prikazano, u dvanaest programskih celina, više od 100 filmova.

 

Direktorka Beldocs festivala Mara Prohaska Marković izjavila je da su ponosni što su za 15 godina kontiunirano rasli.

 

– Ove godine, želimo posebno da privučemo novu publiku, jer znamo da uzbuđenje i strast ka smelim, autentičnim i kreativnim filmovima koje delimo, može da bude inspirativno za mnoge ljude. Imajući u vidu da je žanrovski gledano, dokumentarni film jedan od najbrže rastućih i u produkcionom smislu. U pogledu sve veće popularnosti, sigurni smo da ćemo ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo – izjavila je direktorka Beldocs festivala.

 

Umetnički direktor Beldocs festivala Marko Grba Singh rekao da su posvećeni pronalaženju najbolijh aktuelnih filmova, novih medija i tehnologija, upoznavanju sa vrhunskim autorima, umrežavanju filmskih stručnjaka, razvoju novih filmova.

 

– Želimo da, razvijanjem novih filmskih stvaralaca i autorskih izraza, utičemo na budućnost i da napravimo razliku u našem društvu. Radujemo se predstojećem jubilarnom Beldocs festivalu. Festival je jedinstvena prilika da se premijerno u našoj zemlji pogledaju najbolji dokumentarci iz celog sveta – izjavio umetnički direktor Beldocs festivala.

 

Beldocs + platforma

 

Pokrenuta je nova, regionalna platforma, Beldocs +, na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festivala. VoD platforma Beldocs + lansirana je sa ciljem unapređenja dostupnosti vrhunskih dokumentarnih filmova što većem broju gledalaca.

 

Platforma je dostupna u Srbiji i ostalim zemaljama zapadnog Balkana putem njhovog sajta.

 

Poziv za filmske stvaraoce

 

Poziv za prijave projekata otvoren je do 15. marta. U okviru „Inudstry“ aktivnosti održaće se „Beldocs in Progress“, radionica i pitch, „Beldocs Kids&Youth“, radionica za razvoj projekata namenjenih mladima i XR akademija, trodnevna radionica za razvoj projekata iz 13 zemalja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beldocs (@beldocsfest)

 

Nakon toga će biti dodeljene novčane nagrade za filmske projekte za razvoj budućih filmova i sastanci sa predstavnicima fondova, televizija, VoD platformi, kompanija prodaje prava, producentskih kuća. Više informacija pogledajte na linku.

 

Preporuke

 

Film „JFK Revisited: Through The Looking Glass“ u režiji Olivera Stouna prati istragu ubistva američkog predsednika Džona Kenedija. Film iznosi mnoga dokumenta i svedočanstva koja potvrđuju da iza ubistva Kenedija stoji američka obaveštajna služba, CIA.

 

Dva filma „Babi Jar. Kontekst“ (Babi Yar. Context) i „Gospodin Landsbergis“ (Mr. Landsbergis) u režiji ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice.

 

„Babi Jar. Kontekst“ prati nacistički masakr 30 hiljada Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beldocs (@beldocsfest)

 

„Mr. Landsbergis“ je film o „pevajućoj revoluciji“ u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

 

„Zidovi puni snova“ (Dreaming Walls), u režiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela „Čelsi“. Prikazuje čuvenu oazu kontrakulture šezdesetih godina 20. veka i raja za poznate umetnike i intelektualce, kao što su bile Pati Smit, Dženis Džoplin i zvezde Vorholove fabrike.

 

O Beldocs-u

 

Jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan je 2008. godine, a podeljen u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište