fbpx

header

Beldocs hitovi za Luku Kurjačkog: Posetite bioskop DKC i priključite se humanoj akciji

Beldocs - Telenovela sivo u koloru

Od 1. do 10. januara 2022. godine biće održan program Beldocs hitovi. Program se prikazuje u okviru tradicionalnog Novogodišnjeg programa najgledanijih filmova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

 

Moći ćete da pogledate najatraktivnija filmska ostvarenja sa poslednjeg izdanja Beldocs festivala dokumentarnog filma.

 

Spektakularni brodvejski šou antologijskog rok muzičara Dejvida Birna, nekada lidera grupe “Talking Heads”, zabeležen je sa 20 kamera u režiji Spajka Lija. Jedino će se emitovati u subotu, 1. januara sa početkom u 18 časova.

 

 

Pošto je festival humanitarnog karaktera, sav prihod od ulaznica biće doniran za lečenje dramaturga i reditelja Luke Kurjačkog. Tom prilikom se manifestacija priključuje humanitarnoj akciji koju je pokrenuo glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić. Od zarade njegovog filma “Toma”, Bleogrlić je prosledio sve donacije ka humanitarnoj akciji.

 

Repertoar Beldocs hitova

 

Film pruža vrhunsku muziku, kao i odlične ideje za promene. Slavni britanski muzičar Birn je svestran umetnik, jer je režirao predstavu o kojoj je reč u filmu.

 

Birn je uveliko poznat kao pisac sa zavidnim opusom književnih dela, osim što je pevač, gitarista, kompozitor, producent, pa i reditelj.

 

 

U nedelju, 2. januara biće prikazan najbolji film iz Srpskog takmičarskog programa. U prisustvu autorke, konceptualne umetnice Marte Popivode, prisutni će moći da pogledaju film „Pejzaži otpora“.

 

Publika će moći da šeta “mostom između jučerašnjih i današnjih borbi“ sa Sonjom koja je svoje vreme koristila mudro i hrabro u Aušvicu i kroz čitav svoj životni vek.

 

 

Za univerzalne priče o ljudima, porodici i ljubavi u dva filma rezervisan je ponedeljak, 3. januar. Biće prikazani filmovi “Posedim i poćutim ni o čemu” Nikole Stojanovića i “Dida” Nikole Ilića i Korine Švingruber Ilić.

 

 

Prvi film reditelja Stojanovića predstavlja nežnu priču o čoveku Tomi od 80 godina. Film „Dida“ je iskren porodični prikaz koji meša komediju i tragediju u ličnom svedočenju autora. Ovaj film je osvojio posebno priznanje žirija Beldocs-a.

 

 

Ostvarenje “Prokop” mladog reditelja Danila Stanimirovića biće prikazan uz prisustvo autora. U utorak, 4. januara će publika uživati u delu koje je ocenjeno kao „umetnička kontemplacija, vrhunske estetike, o „sramotnoj i finansijski skandaloznoj javnoj železnici“.

 

 

Film “Ptica (ili klovn Marti)”, isto je na programu 4. januara, predstaviće potragu za muzikom duše u crno-beloj verziji autora Olivera Ćirića, talentovanog 19-ogodišnjeg reditelja.

 

 

Na repertoaru u sredu, 5. januara nalazi se put stvaranja jednog umetničkog dela koji je vremenski zahtevan i katarzičan, oslikava delo “Sent Kler Cemin, Psiha” Svetlane Cemin.

 

 

Dokumentarne duboko lične intimne priče na repertoaru su sledećeg dana. Tu spada dokumentarac “Moj teča Tudor“ Olge Lukovnikove, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji kratki film. Film je nagrađen i Nagradom za najbolji kratki film Beldocsa.

 

 

– Mnogi filmovi imaju za cilj da obrade bolne i važne teme, ali retko se sreću oni u kojima delikatnost izvođenja savršeno dopunjuje i pojačava složenost i hitnost teme – ocenio je žiri Beldocsa.

 

Film „Zemlja“ Marka Šipke čuva sećanje na izgubljeno vreme i podsetnik je na besmisao rata.

 

 

Drama „Ova kiša će zauvek padati“ Aline Gorlove, dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog takmičarskog programa 14. Beldocsa. Film će ponovo biti na programu u petak, 7. januara, na Božić.

 

 

– Film je lična, ali i univerzalna priča o ratu i raseljavanju, koja se lako može čitati kao istorija ljudskog roda sažeta u životu jedne osobe – ocenjuju stručnjaci.

 

Beldocs hitovi za vikend

 

Vikend, 8. i 9. januara, biće u znaku živopisnih filmovima “Koreni” Tee Lukač i “Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića uz prisustvo autora filmova.

 

 

Program “Beldocs hitovi” u bioskopu DKC biće završen uzbudljivim, napetim dokumentarcem „Krtica“ u ponedeljak, 10. januara.

 

 

U stilu „verovali ili ne“, film Madsa Brugera otkriva tajne ugovore Severne Koreje o prodaji oružja.

 

 

Svi filmovi iz programa Beldocs hitovi! prikazuju se u terminu od 18 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište