fbpx

header

Beldocs 2022. – festivalski hitovi na koje treba obratiti pažnju

Beldocs

Jubilarni 15. festival Beldocs biće održan od 11. do 18. maja i premijerno će u našoj zemlji prikazati nagrađivane dokumentarne filmove koji dolaze sa velikih svetskih festivala.

 

Selektor Beldocs festivala Igor Stanojević je rekao da ovi filmovi nude alternativu masovnoj zabavi i uniformnosti, zadiru duboko i podstiču nas na razmišljanje.

 

-Pronalazimo, volimo i delimo sa publikom najbolje dokumentarne filmove iz celog sveta. Кao filmska organizacija koja organizuje jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, verujemo u moć dokumentarnih filmova koji postavljaju pitanja i inspirišu ljude da stvaraju i veruju u promene – kazao je Igor Stanojević.

 

Dokumentarac “Кurt Vonegat: Otkačen u vremenu” je prvi film o ovom piscu. Autori Robert B. Vide i Don Argot uranjaju duboko u njegovo detinjstvo u Indijanapolisu, iskustvo ratnog zarobljenika u Drugom svetskom ratu, priču o njegovom braku i porodici, o godinama ranih radova koje je započeo kao publicista za General Electric i prodavac automobila, sve do 1969. godine i njegovog uspona sa antiratnim romanom Кlanica 5, koji ga je odveo u sam vrh svetske književnosti.

 

Ideja o filmu “Кurt Vonegat: Otkačen u vremenu” je nastala još pre četiri decenije, kada je Robert B. Vide napisao pismo svom književnom idolu u kojem predlaže dokumentarni film o Vonegatovom životu i radu.

 

“Italo Disko” je film o blistavom zvuku 80-ih, reditelja Alesandra Melacinija, starog gosta Beldoksa kojeg je publika upoznala kao autora filma o Ćićolini. “Italo Disco” govori o ovom muzičkom žanru koji je dominirao osamdesetih godina.

 

“Žmurke” je debitantski film rediteljke Viktorije Fiore. Tematika ovog kinematografskog ostvarenja govori o reakciji na porast nivoa kriminala među mladima, ali i na italijanski pravosudni sistem, koji je omogućavao sudovima da uklone visokorizičnu decu iz porodica umešanih u organizovani kriminal.

 

Animirano-eksperimentalni dokumentarac “Zapisničari večnosti” istražuje opsesiju glavnog lika i njegove unutarnje strahove, iskazane kroz pocepani papir, rekonstruišući tako čitav jedan film kao papirnu noćnu moru. I ko bi drugi napisao ovakav zaplet nego Stiven Кing lično.

 

Sa filmskog festivala u Veneciji stiže “Roselinijevi” film o putovanju kroz istoriju jedne porodice, koja je obeležila umetnost. Alesandro Roselini kao najstariji unuk čuvenog filmskog autora Roberta Roselinija, priča priču o svom dedi iz ugla njegovih naslednika. Praveći sagu o svom dedi, Alesandra je interesovala kako genijalnost Roberta kao reditelja, tako i njegov antikomformistički stav prema tako brojnoj porodici.

 

Jubilarni, 15. Beldocs festival će u dvanaest programskih celina, premijerno u našoj zemlji, prikazati više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište