fbpx

header

Beldocs 2022. – festivalski hitovi na koje treba obratiti pažnju

Beldocs

Jubilarni 15. festival Beldocs biće održan od 11. do 18. maja i premijerno će u našoj zemlji prikazati nagrađivane dokumentarne filmove koji dolaze sa velikih svetskih festivala.

 

Selektor Beldocs festivala Igor Stanojević je rekao da ovi filmovi nude alternativu masovnoj zabavi i uniformnosti, zadiru duboko i podstiču nas na razmišljanje.

 

-Pronalazimo, volimo i delimo sa publikom najbolje dokumentarne filmove iz celog sveta. Кao filmska organizacija koja organizuje jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, verujemo u moć dokumentarnih filmova koji postavljaju pitanja i inspirišu ljude da stvaraju i veruju u promene – kazao je Igor Stanojević.

 

Dokumentarac “Кurt Vonegat: Otkačen u vremenu” je prvi film o ovom piscu. Autori Robert B. Vide i Don Argot uranjaju duboko u njegovo detinjstvo u Indijanapolisu, iskustvo ratnog zarobljenika u Drugom svetskom ratu, priču o njegovom braku i porodici, o godinama ranih radova koje je započeo kao publicista za General Electric i prodavac automobila, sve do 1969. godine i njegovog uspona sa antiratnim romanom Кlanica 5, koji ga je odveo u sam vrh svetske književnosti.

 

Ideja o filmu “Кurt Vonegat: Otkačen u vremenu” je nastala još pre četiri decenije, kada je Robert B. Vide napisao pismo svom književnom idolu u kojem predlaže dokumentarni film o Vonegatovom životu i radu.

 

“Italo Disko” je film o blistavom zvuku 80-ih, reditelja Alesandra Melacinija, starog gosta Beldoksa kojeg je publika upoznala kao autora filma o Ćićolini. “Italo Disco” govori o ovom muzičkom žanru koji je dominirao osamdesetih godina.

 

“Žmurke” je debitantski film rediteljke Viktorije Fiore. Tematika ovog kinematografskog ostvarenja govori o reakciji na porast nivoa kriminala među mladima, ali i na italijanski pravosudni sistem, koji je omogućavao sudovima da uklone visokorizičnu decu iz porodica umešanih u organizovani kriminal.

 

Animirano-eksperimentalni dokumentarac “Zapisničari večnosti” istražuje opsesiju glavnog lika i njegove unutarnje strahove, iskazane kroz pocepani papir, rekonstruišući tako čitav jedan film kao papirnu noćnu moru. I ko bi drugi napisao ovakav zaplet nego Stiven Кing lično.

 

Sa filmskog festivala u Veneciji stiže “Roselinijevi” film o putovanju kroz istoriju jedne porodice, koja je obeležila umetnost. Alesandro Roselini kao najstariji unuk čuvenog filmskog autora Roberta Roselinija, priča priču o svom dedi iz ugla njegovih naslednika. Praveći sagu o svom dedi, Alesandra je interesovala kako genijalnost Roberta kao reditelja, tako i njegov antikomformistički stav prema tako brojnoj porodici.

 

Jubilarni, 15. Beldocs festival će u dvanaest programskih celina, premijerno u našoj zemlji, prikazati više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas.

 

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište