fbpx

header

Atelje Varan: premijera dokumentarnih filmova u “DOB-u”

atelje-varan-premijera-filmova

Prestižna francuska škola dokumentarnog filma, Atelje Varan, organizovala je tokom protekla dva meseca radionice u Domu Omladine Beograda. Premijerne projekcije filmova svih polaznika zakazane su za 29. januar od 19h, u Velikoj sali, a ulaz je slobodan.

 

Atelje Varan kroz edukaciju i usmeravanje mladih režisera oduvek neguje tzv. “cinéma verité” pravac dokumentarnog filma. Osnovana od strane Jeana Roucha, radionica je prvi put održana u Parizu 1980. godine, potom su se njena sinematografska mreža i tradicija proširile i nastavile širom sveta. U Srbiji, ova radionica organizovana je po četvrti put i od 54 prijavljenih kandidata odabrano je ukupno 10 učesnika.
Među njima su: Mina Vavan iz Subotice, Zoja Čvoro iz Banja Luke, Ilija Zeković iz Bara, Hana Rastoder iz Podgorice, Filip Lafazanovski iz Skoplja, Zvonimir Grujić iz Zagreba, Isidora Bulatović iz Kragujevca, Maja Milić iz Beograda, Uroš Bačinić iz Beograda i Danilo Stanimirović iz Požarevca.

 

Tokom radionice, koja je trajala sedam nedelja, učesnici su u dve faze snimali svoje autorske dokumentarce, i to pod vođstvom predavača Žana-Noela Kristijanija i Silvije Gadmer iz Pariza, kao i Dragana Nikolića, reditelja i urednika filmskog programa Doma omladine Beograda.

 

Atelje Varan je ovim povodom angažovao i gostujuće predavače iz raznih oblasti, kao što su: direktor fotografije Stefan Đorđević, filmski autor i montažer Vladimir Šojat, dizajner zvuka Vladimir Živković, rediteljka i producentkinja Mila Turajlić, reditelj Ivan Ramljak (Zagreb), muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs (Beč), reditelji Dejan Petrović, Mihajlo Jevtić i Srđan Keča. Takođe, glavna tehnička lica i podrška svim aktivnostima tokom trajanja radionice bili su Branko Banjanin i Igor Blagojević, kinooperateri Doma omladine Beograda.

 

Radionicu su omogućili grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Francuski institut u Beogradu, Ambasada Republike Francuske u Beogradu, “Cinnamon produkcija & rental”, “L’Institut français et la Ville de Paris”, “French CNC” i “Label Paris Europe”. Vidimo se u publici!

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište