fbpx

header

Ana Đurić Konstrakta izdvojila deset izuzetnih filmova

Pre nego što je otputovala u Torino, gde će predstavljati Srbiju na “Pesmi Evrovizije”, Ana Đurić Konstrakta je preporučila za publiku Kinoteke deset izuzetnih filmova, koji će biti prikazani u Muzeju u Kosovskoj od 19. do 23. maja.

 

Na njenoj listi su žanrovski raznolika ostvarenja evropske i američke produkcije snimljena u periodu od 1976. do 2012. godine…

 

Konstrakta osvojila prvu nagradu u Torinu

 

Narednog dana na pogramu su kultni američki film „Blejd raner“ (1982) Ridlija Skota, sa Harisonom Fordom i Rutgerom Hauerom, kao i britanski film Brazil (1985) Terija Gilijama, distopijska crna komedija u kojoj su igrali Džonatan Prajs i Bob Hoskins.

 

Pevačica i autorka tekstova Ana Đurić Konstrakta odabrala je i film o jednom od najvećih kompozitora svih vremena – „Amadeus“ (1984) Miloša Formana. U raskošnoj američko-francusko-čehoslovačkoj koproduciji Mocarta je igrao Tom Hals, a njegovog suparnika Salijerija – F. Mari Abraham.

 

 

„Amadeus“ je na repertoaru 21. maja, a istog dana prikazuje se i „Američka lepota“ (1999) Sema Mendesa, cinična i romantična priča o naizgled idiličnom životu u američkom predgrađu koja je osvojila čak pet Oskara – za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju i glavnog glumca – Kevina Spejsija, u ulozi sredovečnog čoveka koji se zaljubljuje u drugaricu svoje ćerke.

 

 

Za 22. maj u 16 sati najavljen je film „Tri boje: Plavo“ (1993) cenjenog poljskog reditelja Kšištofa Kješlovskog, u francusko-poljsko-švedskoj koprodukciji. Na festivalu u Veneciji Kišlovski je osvojio Zlatnog lava, a Žilijet Binoš Kup Volpi za najbolju glumicu, za ulogu žene koja se bori da nastavi život nakon smrti muža i deteta.

 

Istog dana u 18 i u 20.30 sati biće prikazani prvi i drugi deo čuvenog filma „XX vek“ (1976) Bernarda Bertolučija, u italijansko-francuskoj koprodukciji. Ova rekonstrukcija epohe prati Alfreda i Olma koji su rođeni kada i novi vek, odrastaju kao bliski prijatelji iako su iz različitih socijalnih klasa, ali će ih burni istorijski događaji u Italiji dovesti u sukob zbog različitih vrednosti za koje se zalažu. Glavne uloge igrali su Robert de Niro i Žerar Depardje.

 

Izbor omiljenih filmova Ane Đurić Konstrakte zaokružuju 23. maja dva ostvarenja Kventina Tarantina. „Petparačke priče“ (1994) osvojile su publiku širom sveta, a i Oskara za scenario, ironičnom mešavinom humora, nasilja i referenci iz popularne kulture, kao i originalnom dramskom strukturom u koju su upletene četiri priče. U glumačkoj ekipi bili su Džon Travolta, Semjuel L. Džekson, Uma Turman, Brus Vilis…

 

Za vestern „Đangova osveta“ (2012) Tarantino je ponovo dobio Oskara za scenario. Film prati oslobođenog roba Đanga (igra ga Džejmi Foks) koji zajedno sa lovcem na glave (Kristof Valc, dobitnik Oskara za sporednu ulogu) kreće da spase svoju suprugu (Keri Vošington) od okrutnog i harizmatičnog vlasnika plantaže (Leonardo Dikaprio).

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište