fbpx

header

Obeležava se 110 godina od prvog srpskog igranog filma

Jugoslovenska kinoteka obeležava veliki jubilej – 110 godina srpske kinematografije, koji će biti upriličen filmski programom i predavanjem Aleksandra Erdeljanovića, u utorak 28. decembra.

 

Celokupni program obeležava se upravo na datum kada su braća Limijer priredili prvu filmsku projekciju u svetu, davne 1895. godine.

 

Pre tačno 110 godina, emitivao se prvi srpski igrani film po imenu „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“, u režiji Čiča Ilije Stanojevića, i početka organizovane filmske produkcije kod Srba, koju je započeo Svetozar Botorić.

 

Upravnik arhive Kinoteke Aleksandar Erdeljanović najavio je predavanje u formi srpske istorijske čitanke o 110 brojnih ličnosti značajnih za Srbiju i srpski narod u periodu od 1904. do 1945., a program u celosti podsećaće na jednu vrstu audio-video enciklopedije.

 

 

Izbor obuhvata ličnosti različitih profila – od kraljevskih porodica, preko državnika i političara, do vojskovođa i oficira, crkvenih velikodstojnika, do naučnika, književnika, slikara, sportista, glumaca, reditelja.

 

Erdeljanović najavio je da će ovim povodom prvi put biti prikazana dva pečata preduzeća Svetozara Botorića, koja su nedavno otkupljena od kolekcionara.

 

Posle predavanja u Muzeju kinoteke biće prikazani filmovi producenta Svetozara Botorića, šest dokumentarnih i dva igrana – “Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi”, i “Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa”.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište