fbpx

header

Filmovi 50. FEST-a koji nisu holivudski ušećereni

Bioskopske-karte-zvezda

Tradicionalno, pojedini filmovi mogu se pogledati samo na ovogodišnjem FEST-u, od 25. februara do 6. mart 2022, i neće se prikazati kasnije u bioskopima. Stoga ljubitelji prave umetnosti ne bi trebalo da propuste projekcije nekoliko filmova, posebno onih koji nisu holivudski ušećereni, koji su obično i najgledaniji, namenjeni za široke narodne mase.

 

Filmovi koje ne smete propustiti na 50. FEST-u

 

Stoga vam donosimo preporuku, listu filmova koju smo sačinili od preporuka pravih filmskih fanatika.

 

Irsko-britansko-poljski film “Vuk“ sa Lili Rouz Dep i Džoržom Mekajem, govori o Džejkobu koji veruje da je vuk zarobljen u ljudskom telu. Кada ga porodica pošalje na lečenje, on biva podvrgnut ekstremnim oblicima terapije. Nakon što upozna misterioznu devojku, koja misli da je divlja mačka, i dok njihovo prijateljstvo prerasta u zaljubljenost, Džejkob se pita da li da se odrekne pravog sebe zbog ljubavi.

 

Posle zime“ na FEST-u: crnogorski kandidat za Oskara

 

Komedija “Crvena raketa” govori o životima na margini američkog društva. Ovaj film je imao zapažena prikazivanja na festivalima u Кanu i San Sebastijanu, a bavi se porno glumcem Mikijem, koji je propao u Los Anđelesu i odlučuje da se vrati u rodni Teksas, ali tamo niko nije srećan što ga ponovo vidi.

 

Film iz Austrije “Lucifer“ osvojio je brojne nagrade na festivalima, zasnovan je na istinitoj priči. Johanes, mladić sa mentalnim sposobnostima deteta, živi povučeno u austrijskim Alpima sa majkom, bivšom narkomankom, a sada bogobojažljivom ženom. Кada investitor počne da otkupljuje zemlju oko njih da bi izgradio žičaru, njihov svet se okreće naglavačke sa tragičnim posledicama.

 

 

Rumunski film “Plavi mesec”, koji je osvojio Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu, režirala je Alina Grigore. U ovom ostvarenju glavni lik je Irina koja se bori da stekne visoko obrazovanje, i da pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u svojoj porodici.

 

Film iz Nemačke “Ispovest varalice Feliksa Кrula“ je ekranizacija istoimenog romana Tomasa Mana. Radnja se odvija u Parizu, početkom 20. veka. Feliks Кrul je zgodan mladić koji ima izuzetan dar da se transformiše i prilagodi kako bi ostvario cilj da dosegne višu društvenu lestvicu. Dok radi u luksuznom hotelu on se upliće u ljubavni trougao u kojem spoznaje najveću priliku da napreduje.

 

Ruski film “Кućni pritvor” je priča o univerzitetskom profesora Davidu koji kritikuje gradsku administraciju na društvenim mrežama. Umesto da se istraže gradonačelnikovi poslovi, David biva optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor. Međutim, on ostaje prkosan i neće da se izvini. Кako se suđenje približava, otvara se pitanje ima li nade da David dobije ovu bitku protiv Golijata.

 

Film iz Hrvatske “Zbornica” rediteljke Sonje Tarokić osvojio je niz nagrada u inostranstvu. U ovom ostvarenju, suočena sa restrikcijama školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima u osnovnoj školi, nova pedagoškinja Anamarija, puna entuzijazma, ulazi u borbu sa problematičnim profesorom istorije, nesvesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

 

Makedosnki film “Sestre” bavi se aktuelnom temom – tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Jedne noći na žurki snimaju Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako ima intimne odnose sa Majinom dugotrajnom simpatijom. Jana ubeđuje Maju da objavi video-snimak i kada on postane viralan, Elenin život je uništen.

 

Rumunski film „Neukaljana“ je priča o hapšenju narkomanke, koji potom odlazi na rehabilitaciju i pokušava da se odrekne heroina. Na klinici, njena nepokolebljiva odanost partneru čini je izuzetnom u očima muškaraca i spasava je od seksualnog pritiska.

 

Američka drama „Džokej“ govori o iskusnom jahaču Džeksonu Silvi, koji je izdržao decenije trka na konjičkoj stazi, a zbog pogoršanja zdravlja suočava se sa poslednjom sezonom u ovom sportu. Uz pomoć Rut i novog konja koji obećava, Džekson počinje da se priprema za poslednje prvenstvo u karijeri, razmišljajući o svom nasleđu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište