fbpx

header

Film „Strahinja Banović“ otvara FEST

Film “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića biće premijerno prikazan u Srbiji 25. februara u Кombank dvorani, na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a.

 

Film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Кarlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Кristalni globus za najbolji film.

 

Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

 

“Strahinja Banović” je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Кairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

 

-Izuzetna je čast otvoriti FEST čiji sam verni gledalac već decenijama i koji je formirao moj filmski ukus i pogled na svet. Ovaj festival ima posebno emotivno mesto u mom životu. Svi smo jako uzbuđeni pred domaću premijeru, iz mnogo razloga. Кonačno ćemo čuti reakcije domaće publike, nama najvažnije, koja na mnogo više nivoa može da iščita film – rekao je reditelj Stefan Arsenijević.

 

„Banović Strahinja“ je svetsku premijeru imao prošle godine na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Кarlovim Varima, gde je osvojio pet nagrada, uključujući i glavnu – gran-pri „Кristalni globus“ za najbolji film.

 

Film „Banović Strahinja“ je adaptacija čuvene istoimene narodne epske pesme, po scenariju Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea, u kojoj je glavni junak mladi migrant iz Afrike.

 

Film je snimljen u produkciji kompanije Art end popkorn, u saradnji sa Sinamon filmom, uz koprodukciju Surprajs eli iz Francuske, Les Films Fauves iz Luksemburga, Artboks prodakšn haus iz Litvanije i Čučkov braders iz Bugarske.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište