fbpx

header

Film Mrak osvojio Nagradu publike u Trstu

Film-Mrak-Trst

Novi domaći film „Mrak“ osvojio je Nagradu publike na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu.

 

U programu dugometražnih filmova specijalnim priznanjima nagrađena su dva srpska filma. U pitanju su filmovi „Kelti“ Milice Tomović i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića.

 

Film „Mrak“, reditelja Dušana Milića, je time imao svetsku premijeru. Publika u Srbiji imaće priliku da premijerno pogleda film 26. februara u okviru takmičarskog programa 50. Festa.

 

Radnja ove drame i psihološkog trilera sa elementima horora, inspirisana je istinitim događajem. Odigrao se u vreme martovskog pogroma na Kosovu. U ostvarenju se obrađuje životna i potresna priča ispričana kroz vizuru devojčice Milice. Ona sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

 

Film-Mrak-Trst

 

Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste.

 

Internacionalnu glumačku postavu čine Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Darren Pettie, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

 

Autorsku ekipu filma čine i direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

 

Dušan Milić je pisac i reditelj rođen u Beogradu. Diplomirao je na Univerzitetu umetnosti, katedra za Filmsku i televizijsku režiju. Njegov film „Jagoda u supermarketu“ osvojio je prvu nagradu na filmskom festivalu u Atini i Cinequest festivalu u Kaliforniji. Film „Guča!“ je odneo nagradu publike na filmskom festivalu u Sofiji. Takođe, film je bio nominovan na dodeli evropskih filmskih nagrada u kategoriji za najbolju originalnu muziku 2007. godine. Režirao je i napisao dve sezone serije „Folk“ i kreirao TV seriju „Sumnjiva lica“.

 

Rediteljka Milica Tomović ovenčana je nagradom CEI Award za film „Kelti“ na festivalu u Trstu. Ovu nagradu daje Asocijacija Alpe Adria rediteljima iz zemalja CEI. Prethodni dobitnici ovog odličja iz naše zemlje bili su reditelji Dragan Nikolić, Želimir Žilnik i Srdan Golubović.

 

 

Film „Strahinja Banović“

 

Film „Strahinja Banović“ je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzima srpsko ime Strahinja. Strahinja sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

 

film-Strahinja-Banović

 

Režiju filma potpisuje Stefan Arsenijević, koji je na scenariju radio sa Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dukrajem. Pored nagrađene direktorke fotografije Jelene Stanković, na filmu su radili montažerka Vanja Kovačević, scenografkinja Zorana Petrov, kompozitor Martinas Bialobžeskis, kostimografkinja Karin Rando de Felis, kao i mnogi drugi. U filmu glume nagrađeni francuski glumac Ibrahim Kome, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. U filmu epizodne role tumače srpski glumici Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić i Jelena Mihajlović.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište