fbpx

header

Film „Кuda smo krenuli“ otvara „DOК #4“

Bioskopske-karte-zvezda

Sumnja da je agent КGB-a snimljen u preljubi samo je jedna od situacija sa kojima se suočio Ruslan Fedotov snimajući svakodnevni život u moskovskom metrou, a njegov debitantski film „Кuda smo krenuli“ pun ovakvih tragikomičnih scena, otvoriće ovogodišnje izdanje festivala „DOК #4“ u Кombank dvorani 17. februara.

 

Film je deo ovogodišnje takmičarske selekcije „Enter DOК“, u okviru koje će biti predstavljeno osam debitantskih filmova i dodeljene dve nagrade – nagrada publike na osnovu glasova i nagrada žirija. Film „Кuda smo krenuli“ sniman je oko 80 dana u toku jedne godine i svojevrsni je „roud film“ koji se bavi kulturološkim i društvenim pitanjima savremene Rusije.

 

U središtu jedne od najprometnijih metro stanica na svetu, suočen sa različitim reakcijama svojih subjekata prema kameri, kao što su strah od nadziranja i nasilje, Fedotov je svojim filmom „uhvatio portret jednog društva“. Bez tipičnih okvira kao što su glavni likovi ili priča, ova studija sa elementima absurdističke tragikomedije po autorovom priznanju manje je mračna nego što je mogla biti, ali pored nepoverljivosti i nasilnih reakcija, prikazuje i svakodnevne male radosti stanovnika prestonice Rusije.

 

Film je nagrađen kao najbolji debitantski dugometražni dokumentarac na IDFA festivalu, a Fedotov je nagrađen kao najbolji direktor fotografije.

 

Prema obrazloženju žirija IDFA festivala, Fedotov „pokazuje sposobnost da uhvati prolazne, ali duboke trenutke ljudske i često komične povezanosti u okviru jednog složenog i užurbanog okruženja i vodi nas kroz velike hodnike i vagone, gradeći ceo univerzum od moskovskog metro sistema“.

 

Četvrto izdanje „Dok #4“ festivala publici će u dve programske celine doneti 20 dokumentarnih filmova iz aktuelne svetske produkcije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište