fbpx

header

Film „Кuda smo krenuli“ otvara „DOК #4“

Bioskopske-karte-zvezda

Sumnja da je agent КGB-a snimljen u preljubi samo je jedna od situacija sa kojima se suočio Ruslan Fedotov snimajući svakodnevni život u moskovskom metrou, a njegov debitantski film „Кuda smo krenuli“ pun ovakvih tragikomičnih scena, otvoriće ovogodišnje izdanje festivala „DOК #4“ u Кombank dvorani 17. februara.

 

Film je deo ovogodišnje takmičarske selekcije „Enter DOК“, u okviru koje će biti predstavljeno osam debitantskih filmova i dodeljene dve nagrade – nagrada publike na osnovu glasova i nagrada žirija. Film „Кuda smo krenuli“ sniman je oko 80 dana u toku jedne godine i svojevrsni je „roud film“ koji se bavi kulturološkim i društvenim pitanjima savremene Rusije.

 

U središtu jedne od najprometnijih metro stanica na svetu, suočen sa različitim reakcijama svojih subjekata prema kameri, kao što su strah od nadziranja i nasilje, Fedotov je svojim filmom „uhvatio portret jednog društva“. Bez tipičnih okvira kao što su glavni likovi ili priča, ova studija sa elementima absurdističke tragikomedije po autorovom priznanju manje je mračna nego što je mogla biti, ali pored nepoverljivosti i nasilnih reakcija, prikazuje i svakodnevne male radosti stanovnika prestonice Rusije.

 

Film je nagrađen kao najbolji debitantski dugometražni dokumentarac na IDFA festivalu, a Fedotov je nagrađen kao najbolji direktor fotografije.

 

Prema obrazloženju žirija IDFA festivala, Fedotov „pokazuje sposobnost da uhvati prolazne, ali duboke trenutke ljudske i često komične povezanosti u okviru jednog složenog i užurbanog okruženja i vodi nas kroz velike hodnike i vagone, gradeći ceo univerzum od moskovskog metro sistema“.

 

Četvrto izdanje „Dok #4“ festivala publici će u dve programske celine doneti 20 dokumentarnih filmova iz aktuelne svetske produkcije.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište