fbpx

header

Festival pantomime: Raznovrstan program velikih umetnika

Festival-pantomime-Kabare-Apsurda

Deveti Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest održaće se 30. decembra online u periodu od 19 časova do ponoći. Želja organizatora je bila da bude održan uživo, ali zbog epidemiološke situacije su odustali od toga radi bezbednosti svih učesnika.

 

Linkovi za gledanje četiri predstave biće postavljene na zvaničnom sajtu festivala i na Fejsbuk stranici festivala od 19 časova. Zainteresovani posetioci će moći da odgledaju predstave po svom izboru.

 

Takođe, premijerno će biti prikazana i predstava pantomime „Etide“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u ovogodišnjoj produkciji Festivala.

 

Festival-pantomime-Kiss

Festival pantomime – Kiss

 

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje i njihovi gosti: Đorđe Stanković, Dunja Stevanović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković i Miodrag Demirović.

 

Festival i sada u potpunosti ostvaruje svoj cilj. Razlog je što u predstavi glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

 

Posetioci će moći da pogledaju i klasičnu pantomimsku predstavu „Pierrot“ Aleksandra Saše Ilieva. On je poznati bugarski panomimičar i Ginisov rekorder u najdužem izvođenju pantomime od 25 sati. Publika će moći da pogleda i komični mjuzikl „Kiss“ dua Alice in Wonderband koji čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški. To je komedija o igri, flertu, začikavanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi između muškarca i žene. Komične scene isprepletane zanimljivim i novim aranžmanima poznatih pesama, tradicionalnih balkanskih pesama kao i autorskih numera samih izvođača izvedene su najjednostavnijim sredstvima, samo sopstvenim telom i glasom. Zanosno slavlje tonova, ritma, plesa, glume, akrobatike u savršenoj harmoniji.

 

Festival-pantomime-Ilijev

Festival pantomime – Ilijev

 

Na kraju P(h)antomfesta biće moguće odgledati i predstavu „Kabare apsurda“ u produkciji „Stranizza“ teatra iz Skoplja u režiji Marka Nektana, poznatog srpskog buto umetnika. Na ovaj način posetioci će moći da se upoznaju sa buto teatrom. To je oblik japanskog teatra pokreta koji obuhvata raznovrstan spektar aktivnosti, tehnika i motivacija za ples, performans ili pokret. Japanski teatar je nastao 1959. godine saradnjom dva ključna osnivača Tatsumi Hijikata i Kazuo Ohnoa.

 

O festivalu pantomime

 

Festival pantomime su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

 

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište