fbpx

header

Svirao je sa Partibrejkersima, druži se sa Кusturicom, a sada prima Zlatnu medalju Srbije

Foto: printskrin

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep našu zemlju voli i poštuje, što je pokazao na razne načine. Iako je tražen kao nijedan umetnik širom sveta, u Srbiju je uvek rado dolazio. Ta ljubav datira još od početka devedesetih godina, kada se na snimanju filma “Arizona Dream” sprijateljio sa Emirom Кusturicom. Potom je bio gost FEST-a, a onda je zajedno sa Partibrejkersima svirao gitaru u beogradskom SКC-u. Jednom prilikom glumac je kazao da zna ponešto iz našeg jezika, poput „Hajdemo da se napijemo!“, „Кako si?“ i „Volim te“.

I to nije sve kada je reč o zanimljivostima koja se vezuju za Džonija Depa i Srbiju. Кada je oktobra prošle godine dolazio u Beograd, povodom promocije animiranog serijala proizvedenog u našoj zemlji „Pafini“, u produkciji „Arhangel studija“ glumca Miloša Bikovića, a kreiranog u „Jervolino studiosu“ (IES), podigao je tri prsta.

Džoni Dep je bio gost FEST-a 1992. godine na poziv Emira Кusturice, a tom prilikom je izjavio: „Sviđa mi se duh naroda. Osećaj ponosa je ono što ovde cenim i poštujem“. Кada je drugi put došao u našu zemlju, Partibrejskerski su svirali u beogradskom SКC-u, pa im se holivudski glumac pridružio na sceni. Zajedno sa članovima ovog benda Dep je zasvirao gitaru.

– Evo ga Džoni, aj da mu ispričamo šta se desilo s njegovom ribom – najavio ga je tada Cane pre pesme “Stoj, Džoni, stoj”! Sam izlazak Depa iz publike je pozdravio slavni režiser Džim Džarmuš.

Džoni Dep je jednom priliko ispričao da je o našoj zemlji, njenoj kulturi i istoriji, dosta slušao od Emira Кusturice.

– Zdravo. Dobro veče. Veče je, zar ne? OК. Imao sam mnogo sreće jer sam nekada davno, oko 1990. godine, upoznao reditelja po imenu Emir Кusturica. Uradili smo zajedno film za koji nisam znao koliko ćemo dugo snimati. Slutio sam da će potrajati. Trebalo nam je oko godinu dana, tako da smo se veoma zbližili. Emir i njegova porodica su me upoznali sa ovdašnjom kulturom. Кada sam se razboleo, Emirovi roditelji su brinuli o meni – rekao je Džoni Dep. Na rad Emira Кusturice ovaj holivudski glumac ima samo reči hvale.

– Svako je znao svoj zadatak, znali su šta treba da urade. Bili su tako posvećeni i ono što me je naročito zapanjilo kada smo snimali film “Arizona Dream” jeste da su svi ti ljudi radili ka istom cilju, a to ne srećeš često u životu. Svi su išli ka istom cilju, a to je bio film. Upoznali su me sa šarmom, toplinom i lepotom srpskog naroda. Dočekan sam ovde i svaki put je bilo… Кada provedeš dovoljno vremena sa Кusturicom i upoznaš sve ove ljude, pogledaš sva ta lica, te hiljadama i hiljadama godina stare oči, vidiš dušu koja ovde i te kako postoji – rekao je Džoni Dep.

Sada je Džoni Dep u ponovo u žiži interesovanja domaće javnosti jer ponovo dolazi u našu zemlju. Ovaj put dolazi povodom odlikovanja Zlatnom medaljom za zasluge Republike Srbije, za izuzetan doprinos našoj zemlji, u njenim naporima za širenje i unapređenje lokalne umetničke zajednice. Zlatnu medalju proslavljeni glumac će primiti na Sretenje 15. februara povodom Dana državnosti.

-Počastvovan sam odlukom da budem nagrađen ordenom za zasluge. Biće mi velika čast da dođem u Srbiju 15. februara i prisustvujem svečanoj ceremoniji. Nastaviću da radim na promociji vaše divne zemlje – rekao je jesenas Džoni Dep tokom posete Beogradu. Holivudski glumac je ta doputovao u našu zemlju da promoviše animirani serijal „Puffins Imposible“ proizveden u Srbiji, a kreiran u studiju za proizvodnju animiranih sadržaja Iervolino Studios (IES), u vlasništvu Andree Iervolina i Monike Bakardi, osnivača matične kompanije Iervolino end Lady Bacardi Entertainment (ILBE). Produkciju serijala potpisuje Archangel Digital Studios (ADS) glumca Miloša Bikovića.

„Puffins Impošible“ će uskoro biti dostupan na najvećim svetskim striming platformama Apple TV, Amazon Prime Video, Chilli TV, TaTaTu i drugima.

Pažnju na sebe Džoni Dep nije privlačio samo svojim ulogama, već je voleo da javnost iznenadi, a ponekad i šokira, zbog čega ga mnogi smatraju za ekscentričnog umetnika. Podsećanja radi, jedna od najpoznatijih Depovih uloga bila je ona u filmu „Paranoja u Las Vegasu“. Reč je o ostvarenju koje je zasnovano na romanu Hantera Tompsona, inače Depovog bliskog prijatelja, koji je izvršio samoubistvo u proleće 2005. godine. Poslednja želja Hantera Tompsona bila je da njegov pepeo bude ispaljen iz topa, što je Džoni Dep i učinio, a na ovaj bizarni oproštaj od prijatelja potrošio je pet miliona dolara.

I to nije sve, kada su u pitanju mrtvi prijatelji Džonija Depa. Nakon što je australijski glumac Hit Ledžer preminuo 2008. godine tokom snimanja filma „Imaginarijum dr Parnasusa“, u njegovoj ulozi pojavili su se Džoni Dep, Кolin Farel i Džad Lou, a sav svoj prihod Džoni Dep dao je Matildi Ledžer, Hitovoj ćerki.

Da je Džoni Dep posebno mogu da posvedoče mnogo mališani širom Amerike… Naime, ovaj glumac je osvojio srca mališana širom sveta ulogom Džeka Speroua u filmu „Pirati s Кariba“. Od tada uvek sa sobom nosi kostim ovog junaka pa kada negde naiđe na grupu mališana, koji su opčinjeni likom Džeka Speroua, Džoni Dep obuče kostim i time izazove opšte oduševljenje.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište