fbpx

header

Dramski prvenac Mire Furlan “Dok nas smrt ne rastavi”

Poznata filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula 20. januara 2021. godine u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila, a nešto više od godinu dana od njene smrti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je prikazan njen dramski prvenac.

 

Iako je znamo kao glumicu, Mira Furlan je u autorka knjige koju je nazvala “Totalna rasprodaja”(2010.),  a nakon proze došla je i drama “Dok nas smrt ne rastavi”, koja je puna autobiografskih elemenata, a po kojoj je nastala istoimena predstava koja je odigrana sinoć u Jugoskovenskom dramskom pozorištu.

 

Realizaciju tog posla Mira je poverila svom kolegi Predragu Mikiju Manojloviću i njegovoj “Radionici integracije”, u čijoj produkciji je predstava izvedena.

 

Njemu se na sceni pridružuju Anita Mančić, Jasna Đuričić i Jovana Gavrilović.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola UGRINović (@ridjobrady)

 

Porodična drama “Dok nas smrt ne rastavi” dešava se u jednom stanu u Zagrebu između četiri lika. Glavne junakinje su dve bolesne žene, Ljubić, i njena ćerka Blanka, koje su prikovane za krevet bez mogućnosti da vide jedna drugu, Uključeni su i Blankin prečesto odsutni suprug Martin, kao i njihova ćerka Mina, a teme koje se prepliću su suočavanje sa bolešću i propadanjem tela, krivice i preljube, paljenja nade kroz sećanja.

 

Likovi snažne porodične drame suočavaju se sa mnoštvom pocepanih iluzija, nemogućnosti prihvatanja teskoba življenja, sa punom svešću o bezgraničnosti patnji koje život ume da servira.
Mira je tekst za predstavu napisala onako kako samo glumci pišu, lak za izgovor, sa mnogo lepote dijaloga, a o samoj drami je rekla:

 

“Mislim da je način na koji smo odrastalo o ono što nam se događalo u detinjstvu ono što nas oblikuje za celi život. Stalno se vraćamo tim istim temama. Ne možeš znati ko si dok se ne osvrneš na svoju prošlost”, rekla je svojevremeno Mira.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište