fbpx

header

Dodela 34. nagrade „Meša Selimović“

Dobitnik nagrade „Meša Selimović“ za najbolju knjigu u 2022. godini, u organizaciji kompanije Večernje novosti, biće proglašen u četvrtak, 24. februara u 12 časova u Beogradu.

 

Knjiga Čedomira Antića o burnim devedesetim

 

Prisutnima će biti saopšteni rezultati glasanja Velikog žirija, u kojem je ove godine bilo 61 naših najistaknutijih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. Konferenciji će prisustvovati nagrađeni autor, a o radu žirija govoriće Dragan Bogutović, novinar Novosti, koji je sa Ognjenom Lakićevićem i osnovao ovu nagradu.

 

Književna nagrada „Meša Selimović“ održaće se 34. put.

 

Književni kritičari, koji čine reprezentativni Veliki žiri za nagradu „Meša Selimović“, pripadaju različitim generacijama i zagovornici su različitih estetskih opredeljenja, a dolaze iz mnogih sredina i gradova širom Republike Srbije i Republike Srpske.

 

ULUS saopštio dobitnike Zlatnih nagrada

 

Prema propozicijama koje se nisu menjale od osnivanja nagrade, svaki kritičar predlaže pet knjiga, u obzir dolaze svi žanrovi, s tim što delo mora biti u potpunosti novo i što isti pisac može da dobije nagradu samo jedanput. Do pobedničke knjige dolazi se zbrajanjem glasova članova žirija.

 

Prethodnih godina žiriranje je praćeno sa velikom pažnjom u kulturnoj i široj javnosti, sabirali su se glasovi koje su knjige dobile, a neizvesnost je trajala gotovo do poslednjeg dana. Tako se dogodilo da su čak pet puta „Mešinu“ nagradu dobili, na ravne časti, po dva pisca. Dva puta je o slavodobitniku odlučivao samo jedan glas više. Za knjigu godine najviše je proglašeno romana – 22, pesničkih knjiga – 13, jedna zbirka pripovedaka i jedno esejističko delo.

 

Nagrada „Meša Selimović“ se sastoji od plakete – reljefa sa likom pisca, Povelje i novčanog iznosa.

 

O ugledi književne nagrade „Meša Selimović“ svedoče i njeni dobitnici među kojima su neka od najvećih imena srpske književnosti: Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Dobrica Ćosić, Antonije Isaković, Ivan B. Lalić, Stevan Raičković, Radoslav Bratić, Novica Tadić, Danilo Nikolić, Dobrilo Nenadić, Radovan Beli Marković…

 

Od naših savremenika na ovom impozantnom spisku nalaze se Miro Vuksanović, Gojko Tešić, Rajko Petrov Nogo, Milisav Savić, Aleksandar Gatalica, Alek Vukadinović, Milo Lompar, Vladimir Pištalo, Vladimir Кecmanović… Prošle godine nagradu „Meša Selimović“ dobio je Igor Marojević.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište