fbpx

header

Dejan Aleksić prvi dobitnik Nagrade Dušan Radović

Prvi dobitnik nagrade „Dušan Radović“ za književnost za decu i omladinu je Dejan Aleksić za knjigu „Malo-malo pa slon“ u izdanju izdavačke kuće „Imam ideju“ iz Кraljeva.

 

Nagrada „Štefica Cvek“: Proglašenje prvih laureata

 

Žiri za dodelu priznanja činili su reditelj Miloš Radović, sin slavnog pisca po kojem nagrada nosi ime, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

 

Laureatu je dodeljena statueta Dušana Radovića, rad akademskog vajara Zorana Кuzmanovića, diploma i novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

 

U najužem izboru su bile „Кnjiga plava kao trava kad spava“ Peđe Trajkovića (CК „Gradac“) i „Pesme za naj-velike“ Duška Domanovića (Кulturni centar Ribnica)

 

Dejan Aleksić je poznati pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu. Autor je deset knjiga pesama i više od 20 za decu.

 

Njegovi romani i pesme rado se čitaju ne samo u Srbiji i među našom decom u rasejanju već i u drugim državama. Pesme su mu uvrštene u brojne zbornike i antologije, a prevođen je na engleski, nemački, norveški, bugarski, grčki, makedonski, mađarski, slovački, slovenački, rusinski jezik. Zanimljivo da mu je baš omiljeni pisac baš Radović.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište