fbpx

header

DAH teatar predstavlja festival „Umetnost i ljudska prava“

dah-teatar-festival-2022

Pozorišni kolektiv „DAH Teatar“ organizovao je drugi po redu festival „Umetnost i ljudska prava“ u Beogradu od 24. do 27. februara.

 

Festival je zamišljen kao platforma za pokretanje i predstavljanje ideja koje povezuju umetnost i ljudska prava. Ovogodišnje izdanje sa podnaslovom „Umetnost u akciji“ ima cilj da osnaži građane. Bitno je da preuzmu aktivnu ulogu u promenama svojih zajednica, da se umetnici i borci za ljudska prava povežu.

 

Program je raznolik na kojima se mogu naći radionice, instalacije, predstave, koncerti, razgovori, konferencija „Umetnost i kultura u afirmisanju ljudskih prava”, filmska premijera i promocije knjige.

 

Program je planiran na nekoliko lokacija UK Parobrod, galerija N.EON, Dorćol Platz, Mestašce, Zadužbina Ilije M. Kolarca, KROKODIL i Narodno pozorište.

 

Učesnici dolaze u Beograd iz Španije, Izraela, Crne Gore, Kosova, Irske i Srbije, a onlajn će predstaviti svoj rad umetnici iz Irana, Belgije i Brazila.

 

Početak festivala biće u znaku radionice „Prekidanje tišine“ gošće iz Španije Amarante Osorio. Radionice se održavaju 24., 25. i 26. februara od 10 do 14 časova u UK Parobrodu.

 

dah-teatar-festival-2022

 

U pitanju je dramska radionica-laboratorija u kojoj će učesnici kroz pokret, pisanje i razgovor izraziti ono o čemu se inače ćuti i preispitati rodne uloge.

 

Autorski dokumentarni film „Duga resa“ grupe „Škart“ biće prikazan prvog dana od 17 časova u prostorijama UK Parobrod.

 

Samo godinu dana starija od DAH teatra, grupa „Škart“ je kolektiv koji kroz umetnost i aktivizam preispituje granične forme poezije, filma, arhitekture, grafičkog dizajna, performansa, muzike i alternativne edukacije. Njihov dokumentarni film „Duga resa” dobio je nagradu publike za najbolji film na prošlogodišnjoj Slobodnoj zoni. Film prati domaćicu Milicu Savić Micu i njen izum koji promeni kako njen, tako i živote mnogih oko nje.

 

Otvaranje festivala DAH teatra

 

Festival će zvanično biti otvoren instalacijom DAH Teatra „Ti moraš biti Zenitista“ u galeriji „N.EON“ od 19 sati. Instalacija promišlja nasleđe ovog autentičnog pokreta.

 

Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne zemlje i istražuje kakvi su danas. Tačno sto godina od pokretanja časopisa „Zenit”, vide se odjeci zenitističkih ideja kako u savremenoj umetnosti tako i u savremenom društvu.

 

Drugi dan festivala, 25. februar, biće obeležen insertom predstave „Na kraju leta“. Predstavu realizuje irski umetnički kolektiv „Smashing Times“ iz Dablina, na sceni UK Parobroda.

 

Ovog dana se održava i dreg king radionica „Učenje po Zedu“ u Uk Parobrodu, 25. februara od 14 sati.

 

Radionica u trajanju od pet sati koju drži Zed Zeldić Zed, dreg king karakter Zoe Gudović, tiče se dekonstrukcije identiteta kroz tehnike preoblačenja i zauzimanja prostora.

 

Irski umetnički kolektiv „Smasching Times“ dolazi iz Dablina sa insertom iz predstave „Ne kraju leta“.

 

U pitanju je monolog iz perspektive jevrejsko-irske građanke, ubijene u holokaustu. Nakon inserta biće upriličen razgovor o predstavi i o značaju promovisanja ljudskih prava kroz umetnost.

 

Instalacija „Kardiofon – Moran Duvšani“ iz Izraela će na istom mestu biti izvedena od 17 do 20 sati.

 

Privatno slušanje melodije vašeg srca. Ovo participativno delo kombinuje medicinski uređaj i muzičku kutiju i prima jednog po jednog posetioca. Pozvani ste na put koji ima tri etape i počinje EKG testom, a završava slušanjem jedinstvene melodije koju je generisalo vaše vlastito srce.

 

dah-teatar-festival-2022

 

Stiže i kolektiv „Artpolis“ sa Kosova i gostovaće sa predstavom „Artemidine lovkinje“ koja slavi večni, stvaralački ženski princip.

 

Trećeg dana biće realizovana konferencija „Umetnost i kultura u afirmisanju ljudskih prava“. Na konferenciji će biti predstavljeni filmovi i radovi umetnika iz celog sveta.

 

Na konferenciji učestvuju Mašad Afšar, Frederik Lecont, Maja Mitić i Vera Obradović Ljubinković, Narciso Tales i Jovan Ulićević. Moderator konferencije je Dijana Mitrović Longinović.

 

Na Kolarcu će biti premijerno prikazan dokumentarni film o projektu DAH teatra „Drveće pleše“, kao i film o toj predstavi, nastao tokom realizacije i proba scenskog dela. Projekat „Drveće pleše“ istražuje pitanje šta umetnici mogu da urade kao odgovor na jednu od najvećih kriza u svetu. To je kriza opstanka zdrave životne sredine čiji su direktni simptomi klimatske promene u velikoj meri izazvane i nekontrolisanom sečom drveća.

 

Ovaj dan će biti završen koncertom grupe „Angsters“ koji kroz svoju muziku preispituju privatnost i prava na istu.

 

Četvrtog dana festivala biće promocija knjige Jelene Šantić „Život bez kompromisa za umetnost i mir Jelena Šantić: eseji, zapisi, komentari“ u Centru KROKODIL.

 

U Narodnom pozorištu u Beogradu u 20 časova igra se predstava Amarante Osorio „Ono što nisam izgovorila“.  Predstava se bavi nasiljem i problemima rodne pripadnosti sa kojim se žene suočavaju od rođenja. Ti problemi su u vezi sa njihovim telom, obrazovanjem, seksualnim zlostavljanjem i društvenom obavezom da budu lepe, tihe, nasmejane, produktivne i savršene.

 

Festival se završava koncertom poznate grupe „Pretty Loud“ koji je prvi romski ženski hip-hop bend.

 

Kroz svoje tekstove šalju poruke o važnosti obrazovanja, pravu na sopstveni izbor, samostalnosti. Poručuju i da rani brakovi nisu romska tradicija. Govore o svojim svakodnevnim izazovima i nadama, diskriminaciji, ali pripovedaju o ljubavi i ravnopravnosti.

 

Svi programi su besplatni, osim predstave španske umetnice Amarante Osorio u Narodnom pozorištu i premijere filma „Drveće pleše“ na Kolarcu.

 

Festival DAH teatra je podržan od strane Međunarodnog fonda za pomoć nemačkog saveznog ministarstva inostranih poslova Gete-Instituta, Ministarstva kulture i informisanja RS, ambasade Izraela, internacionalne mreže ITAC – Climate Impact, Austrijskog saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište