Boris Miljković dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

header

Boris Miljković dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Reditelj i kreativni direktor Boris Miljković dobitnik je Nagrade Fondacije Tanja Petrović. Ovo priznanje dodeljuje se za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima i biće uručeno 28. februara u 14 sati u Galeriji Artget u Кulturnom centru Begrada.

 

Nagrada Runda: Odabrani najbolji izvođač, pesma i album

 

Laureat Boris Miljković je često nazivan renesansnim čovekom. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Кarijeru je započeo kao asistent režije čuvene serije „Otpisani“, da bi u tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije. Učestvovao je u radu gledanih emisija kao što su „Rokenroleri“, „Niko kao ja“, „Ruski umetnički eksperimenti“ i „Šumanović – Кomedija umetnika“.

 

Po oceni kritičara, Boris Miljković pripoveda slikama, baš kao što nam slikama i vizuelnim sadržajem prenosi priče, što se najbolje vidi u filmu „Povratak kući – Marina Abramovič i njena deca“, a posebno kroz dokumentarni serijal, emitovan na RTS-u, „Put u budućnost“, u kome je predstavio istoriju likovne umetnosti na našim prostorima, od 1950. do 2000. godine.

 

Miljković je napisao nekoliko knjiga, učestvovao sa performansima na međunarodnim izložbama, radio je u pozorištu, na fakultetima, dugogodišnji je kreativni direktor RTS-a. Deo njegovog savremenog video rada je predstavljen na izložbama Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku i Muzeja savremene umetnosti u Hjustonu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište