fbpx

header

Bogat program Festa: 88 filmova u 6 programskih celina

program-festa

Jubilarni 50. Međunarodni filmski festival Fest biće održan od 25. februara do 6. marta u 12 bioskopskih sala Beograda. Festival pod sloganom „Novi hrabri svet“ otvoriće domaći film „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, a u nastavku vas očekuje program Festa.

 

Program Festa obuhvata premijere 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske i domaće produkcije, obuhvaćenih u šest različitih programskih celina.

 

Nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

 

Veliki ruski reditelj Nikita Mihalkov je najavljen kao jedno od jačih imena na 50. FEST-u.

 

– Ostalo je samo da se utvrdi da li će Mihalkov, usled privatnih razloga i obaveza, moći da dođe na samo otvaranje ili zatvarenje 50. FEST-a – naglasio je Ivan Karl.

 

program-festa

Ivan Karl

 

 

Dodao je i da bi po planu ruski režiser trebalo da gostuje i u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti (SANU).

 

– Trenutno smo u pregovorima sa tri holivudska imena, i za sada nemamo potvrdu da li će neko od njih doći. Daleko je 25. februar, do tada će se sve znati. Bila je ideja i volja da dovedemo reditelja Olivera Stouna. Ipak, kako smo saznali od ljudi bliskih njemu, američki reditelj za sada nema planove da putuje u Evropu. Želja nam je bila da okupimo na jednom mestu i napravimo susret Stouna, Kusturice i Mihalkova – pojasnio je Karl.

 

Karl je napomenuo i da postoji mogućnost da se termin FEST-a ubuduće nakon 50. izdanja, prebaci na septembar mesec. Razlog su veliki festivali kao Kan i Venecija, a i jer su se već menjali termini u prošlosti.

 

Filmovi na FEST-u će se prikazivati u sledećim bioskopima: Kombank Dvorana (sale 1 i 6, glavni program), Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana, Cineplexx Ušće Shoping Centre (sale 1 i 2), Cineplexx Galerija Belgrade (IMAX i sale 3, 5, 7), Jugoslovenska kinoteka.

 

Publika će moći da pogleda filmove koji su prošle godine osvojili nagrade na dva svetska festivala u Kanu i Veneciji. Ti filmovi su „Titan“ rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu i „Događaj“ autorke Odri Divan, laureat nagrade Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

 

Jugoslav Pantelić je predstavio kompletan repertoar u svim navedenim salama. Fokus je stavljen na Glavni takmičarski program koji su u konkurenciji za nagradu „Beogradski pobednik“.

 

Tu će se naći 20 ostvarenja iz sledećih zemalja: Francuska, SAD, Nemačka, Rusija, Rumunija, Italija, Poljska, Grčka, Slovenija, Severna Makedonija, Australija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

 

Program Festa

 

U tu selekciji spadaju najnoviji domaći filmovi „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, „Mrak“ Dušana Milića, „Posle zime“ Ivana Bakrača u koprodukciji Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

 

Glavni Takmičarski program obuhvata i naslove: „Crvena raketa“ Šona Bejkera, „Linija“ Ursule Mejer, „Lucifer“ Pitera Brunera, „Kućni pritvor“ Alekseja Germana Juniora, „Voretks“ Gaspara Noea, „Zbornica“ Sonje Tarokić, „Sestre“ Dine Dume, „Stado ovaca“ Dimitrisa Kanelopulosa, „Plavi mesec“ Aline Grigore, „Nitram“ Džastina Kurzela, „Optužba“ Ijan Atal i „Super heroji“ čuvenog Paola Ðenovezea.

 

Predstavinik žirija će biti glumac i producent Miloš Biković, a neki od članova su glumica Tamara Dragičević, glumac iz Hrvatske Toni Gojanović i drugi.

 

Film „Strahinja Banović“, koji će otvoriti ovaj FEST u Kombank dvorani, je osvojio razne nagrade po svetu.

 

film-Strahinja-Banović

 

U ovom programu će biti prikazan i očekivani dugometražni dokumenatarac „Čekajući Handkea“ Gorana Radovanovića. Film se baziran na austrijskog nobelovca Petera Handkea. Još dva filma se očekuju: francuski „Događaj“ Odri Divan i italijansko-francuska drama „Iza tamnih naočara“ Daria Arđenta.

 

Od domaćih ostvarenja, premijeru će imati još „Heroji“, debitantski projekat reditelja Gorana Nikolića, koji je u potpunosti bez dijaloga, „Komunistički raj“ Miloša Stojanovića, „The Game“ Ane Lazarević i „Suncokret“ Elije Gilman iz Kazahstana.

 

Gala program Festa donosi svetska imena reditelja i glumaca Evrope i Holivuda. Neki od njih su „Belfast“ Keneta Brane, „Dan zastave“ u režiji glumca Šona Pena, „Kockar“ Pola Šredera, „Pakt“ Bila Augusta i mnogi drugi.

 

Na zatvaranju FEST-a 6. marta biće održan koncert Simfonijskog orkestra RTS-a. Sviraće kompozicije autora Džona Vilijamsa iz kultnih filmova „Indijana Džons“, „Ratovi zvezda“, „Šindlerova lista“, „E.T.“, „Supermen“.

 

Prodaja ulaznica počinje 4. februara na blagajnama svih bioskopa na FEST-u i putem online.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište