fbpx

header

Biografska predstava o nastanku baleta „Žizel“ u Bitefu

predstava-Bitef-Žizel

U okviru projekta „Mesec nezavisne scene“, Bitef teatar predstavlja predstavu „Carlotta Grisi – Od Vižinade do vječnosti“ o nastanku baleta „Žizel“.

 

Predstava je praktičan deo Umetničkog Doktorata glumice Annamarie Serde koji radi pod mentorstvom prof. Vide Ognjenović, na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu.

 

Annamaria Serda zadužena je za tekst pesama, a Darijan Ivezić je autor muzike. Režiju je radila Ljiljana Gvozdenović, a za audio i video intervencije zadužen je Siniša Galović.

 

Predstava prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi. Ona je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću Vižinadi. Zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama Pariza, Londona, St. Petersburga.

 

Malo poznata činjenica je da je napoznatiji balet romantizma „Žizel“ napisan upravo za nju. Teofil Gotje, koji je ceo život bio opčinjen Karlotom, piše libreto „Žizel“ upravo inspirisan njenim likom i delom, a Adolf Adam muziku.

 

U sržu drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, saradnik i ljubavnik, te otac njenog deteta. Žil Pero je radio koreografiju za „Žizel“, međutim njegovo matično pozorište u Parizu ga je zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene „Žizel“. On u trenutku Karlotinog najvećeg uspeha, doživljava najveći pad.

 

Ovo su sve biografski podaci na temelju kojih je napisan i originalan scenario i pesme.

 

Reč je o originalnoj priči, koja je pretpremijeru imala u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi. Premijera je bila 2. oktobra. 2021. godine u Rovinju u Kazalištu Gandusio u sklopu Umetničkog Festivala „Rovinj, Art&more“. Umetnički direktor festivala, operski pevač i glumac Ronald Braus u ovoj predstavi tumači lik Žila Peroa.

 

Teme koje se prožimaju kroz predstavu jesu odnos ljubavi i slobode, ljubavi i umetnosti, kako sačuvati samostalnost i individualnost u odnosu na zahteve profesije, publike i nama najbliskijih osoba.

 

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 600 dinara koje se mogu kupiti i putem sajta Bitefa. Za i predstave u okviru programa „Mesec nezavisne svene u Bitef teatru“ ne važe standardni popusti Bitef teatra.

 

Rezervacije se vrše telefonom na broj +381 69 899 24 00 ili e-mailom na blagajna@bitef.rs.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište