fbpx

header

Festival mozaika produžen zbog interesovanja publike

Beogradski festival mozaika koji se održava u Кući legata, produžen je do subote, zbog velikog interesovanja publike. Postavka sa pratećim programima i radionicom, otvorena je 18.januara i do sada ju je videlo 1.200 posetilaca.

 

Autor i organizator je akademski slikar i mozaičar Petar Vujošević koji ocenjuje da Beograd ima jednu od najjačih likovnih scena u Evropi.

 

Na postavci su 84 umetnika predstavila više od stotinu dela različitih rupokisa i motiva. U središtu je mozaička scena Austrije i Bugarske, a među izlagačima je i nagrađivana Svetlana Ivaškina iz Moskve. Ona je u našoj prestonici usavršila mozaik. Smotru su podržali Austrijski kulturni forum i Rudarsko-geološki fakultet.

 

Mnogi su odlučili da ovde uče praktične lekcije o drevnoj slikarskoj tehnici. Znanje prenose mozaičari iz radionice „Кamen i lom”, a polaznici su i deca.

 

 

Pažnju privlače predavanja iz geologije, minerologije, arheologije i matematike, jer su to oblasti bliske mozaičarima. Mogu se čuti i priče o antičkim mozaicima na tlu Srbije. O „čitanju kamena” koje se ogleda u zapisima mikro i makro svetova, predočava prof. dr Кristina Šarić sa Rudarsko-geološkog fakulteta, a dr Zoran Miladinović sa istog fakulteta kazuje o dragom kamenu Srbije.

 

U kakvoj su vezi kamen i koreni civilizacije posetiocima otkriva dr Josip Šarić iz Arheološkog instituta. Predavanje „Antički istoriografi umetnosti o mozaiku” održala je dr Zoja Bojić iz Instituta za književnost i umetnost. Šta su teselacije u matematici i umetnosti i koliko su važne mozaičaru u njegovom radu objašnjava dr Filip Jevtić sa Matematičkog instituta SANU.

 

U ramu festivala je priča o mozaičkoj slici od davnina do savremenih dana. Iz  svog bogatog iskustva, o tome svedoči upravo domaćin smotre Petar Vujošević. Njagov savet je da se postavka obilazi bez žurbe. Tako se pristupa izradi mozaika. Strpljivo i promišljajući ređaju se kamenčići. Delo je trajni zapis, koji uvek iznova može da se čita. U to će se uveriti svi koji posete Beogradski, a međunarodno značajan, festival mozaika.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište