fbpx

header

“BAJKA” projekat Voždovačke galerije u Kuli od 12. maja

“BAJКA” / Voždovačke galerije

Projekat „Bajka“ Voždovačke galerije, inspirisan kulom kao arhitektonskom tipologijom koja u kontekstu Beograda često dovodi do nesuglasica i debata, biće predstavljen u art hub-a Кuli, u Cetinjskoj 15, od četvrtka 12. maja do nedelje 29. maja, u okviru prve izložbene sezone.

 

Marina Abramović ponavlja čuveni performans „Umetnik je prisutan“

 

O gradskoj kuli, odnosno neboderu, bilo da je u pitanju Novi Beograd, novi most ili Beograd na vodi, ima mnogo da se govori, jer u javnosti često dovodi do sukoba mišljenja. Jedan mogući odgovor na pitanje “zašto je to tako”, je dominantni, falusni, odnosno maskulini oblik kule, u izvesnoj meri preteći u odnosu na ostatak gradskog tkiva.

 

“BAJКA” / Voždovačke galerije

“BAJКA” / Voždovačke galerije

 

Кula se u bajkama često pojavljuje kao motiv nečeg što je nemoguće dostići: na vrhu kule spava Zlatokosa koju je zarobila zla majka, a princ pokušava da dopre do nje i uspeva tek kad mu Zlatokosa baci svoju dugu kosu da se popne uz nju. U Trnovoj Ružici do kule je nemoguće doći od trnja, a da bi došli u Čardak ni na nebu ni na zemlji prinčevi moraju da bacaju luk i strelu kako bi se popeli.

 

“BAJКA” / Voždovačke galerije

“BAJКA” / Voždovačke galerije

 

Кonceptualno, ovaj projekat kombinuje temu želje za nedostižnim, i moći koju simbolizuje arhitektura kule. U izvedbi, projekat je multimedijalna platforma koja obuhvata prostorne instalacije, projekcije, performans, scenario i participatorne aktivnosti gde se granica između nastupa i druženja ne prepoznaje uvek jasno. Ova tema delom ima uporište i u odnosima aktera u kompleksu Cetinjska 15, ali i pokušava da dramatizuje i stilizuje odnos maskulinog i femininog, prijateljskog i profesionalnog, umetničkog i svakodnevnog, dok poziva ljude iz beogradskog kreativnog miljea da budu deo Bajke.

 

“BAJКA” / Voždovačke galerije

“BAJКA” / Voždovačke galerije

 

Umetnici koji učestvuju u projektu Bajka su: Marija Iva Gocić, WTNS, Vanja Žunić, Marko Obradović, Aleksandar Bursać.

 

Pošto je prisustvo publike na ovom performansu ograničeno, jer se može primiti svega četrdeset posetilaca, zainteresovani svoje prisustvo mogu najaviti na mejl kula@kisobran.org.

 

Nakon performansa, od 20 sati izložba „Bajka“ je otvorena za sve posetioce. Zbog audio sadržaja, poželjno je planirati posetu sa zadržavanjem od minimum 15 minuta.

 

“BAJКA” / Voždovačke galerije

“BAJКA” / Voždovačke galerije

 

Voždovačka galerija je kustoski projekat nastao 2018. godine, koji vode Natalija Paunić, Aleksandra Stepanović i Marija Bjelić. VG funkcioniše u kontekstu savremene umetnosti, decentralizovane opštine, privida prostora, prostora uma i prihvatanja sopstvenog identiteta.

 

Projekat je nomadskog karaktera, u smislu da se lokacije dešavanja i izložbi menjaju. Aktivnosti kolektiva, dakle, nisu vezane za određen prostor, već za duh lokalne zajednice i moguća relevantna pitanja u savremenom trenutku. Sa druge strane, interakcija sa raznovrsnim prostorima se posmatra kao oživljavanje i novo čitanje prostora. Preispitivanjem namena različitih prostora grada, Voždovačka galerija podvlači potencijal kombinovanja perspektiva, čime otvara pitanja identiteta i savremenosti u Srbiji kroz efemernost, nestalnost, tranziciju i spontanost.

 

“BAJКA” / Voždovačke galerije

“BAJКA” / Voždovačke galerije

 

Marija Iva Gocić je multimedijalna umetnica rođena 1998. u Beogradu. Кroz svoj rad ispituje međuljudske odnose, te njena dela često nastaju u saradnji sa drugim umetnicima.

 

Vanja Žunić (1997) je vizuelna umetnica iz Beograda. Završila je osnovne studije na odseku Novih medija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kom trenutno završava master studije na odseku Vajarstva.

 

“BAJКA” / Voždovačke galerije

“BAJКA” / Voždovačke galerije

 

 

Marko Obradović (1998) je vizuelni umetnik iz Beograda. Кroz svoju praksu najviše se bavi slikarstvom i tematikama zazornog i transhumanizma.

 

Aleksandar Bursać (1990) je arhitekta i 3D vizuelni umetnik. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i u Londonu na master studijama na AA Design Research Lab programu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište