fbpx

header

Anahronike Siniše Vlajkovića: Otputujte kroz vreme na Bliski istok

Anahronike

Predstavljanje foto-monografije Siniše Vlajkovića „Anahronike 1995–2020“ biće održano u galeriji Artget. Na predstavljanju će govoriti Srđan Veljović i Siniša Vlajković, kao i moderatorka Vesna Danilović.

 

U naslovu monografije „Anahronike“, kovanici načinjenoj od pojmova „anahronizam“ i „hronika“, sažeto je opisan karakter fotografskog opusa Siniše Vlajkovića nastao tokom poslednjih 25 godina. Predstavljen je u tematski zaokruženim ciklusima nazvanim „Amerikana“ (1995), „Ponovo nađeno vreme“ (2003–2008), „Genius loci“ (2006–2012), „Podstanice“ (2007–2013), „Balkanski džez“ (2013–2020) i „Largo“ (2009–2020).

 

Monografija sadrži 75 reprodukcija. Tu se nalaze predgovor nezavisne kustoskinje iz Njujorka Lare Pan, autorski tekst istoričarke umetnosti i kustoskinje iz Njujorka Jovane Stokić, kao i razgovor sa Sinišom Vlajkovićem čiji je autor mađarski istoričar umetnosti Zoltan Šomheđi.

 

Živeći u Bejrutu i Dubaiju i putujući po Bliskom istoku, Siniša Vlajković je počeo da fotoaparatom beleži svoje utiske i doživljaje ovog složenog, multietničkog i multikonfesionalnog, istorijski slojevitog, turbulentnog ali uvek inspirativnog dela sveta. Tako je nastala zbirka foto-dokumenata koji odslikavaju bliskoistočnu sredinu onako kako ju je Vlajković spoznao i iskusio.

 

Prizori sa gradskih ulica, industrijski i ruralni krajolici, slike ljudi, njihovog okruženja, običaja i svakodnevnih aktivnosti koje je Vlajković uhvatio kroz objektiv fotoaparata. Samom selekcijom motiva i estetskim pristupom filtrirani su kroz autorovu ličnost, ali su vremenom postale i više od puke opservacije umetnika na temu Bliskog istoka. Otkrivajući nova mesta i krećući se napred kroz prostor, Vlajković je istovremeno putovao i unazad, kroz vreme.

 

Njegove fotografske hronike počele su da postaju i svojevrsno unutrašnje putovanje. Prikupljajući vizualne repere, Vlajković je sve više otkrivao paralele između sveta kojim se kretao i onog iz njegovih sećanja na bivšu Jugoslaviju, taj podjednako složen geografski, politički i kulturni prostor u kojem je odrastao.

 

Stvarajući vizualnu hroniku svojih putovanja Bliskim istokom, on je u zatečenim prizorima počeo da prepoznaje tragove drugog njemu poznatog prostora iz davno prošlog vremena. U ukrštanju ova dva iskustva nastajale su fotografije sabrane u ovoj monografiji. Tu se odnosi iskustva hroničara koji otkriva novu sredinu i iskustva prepoznavanja detalja koji će oživeti umetnikova sećanja na njegovu domovinu iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

 

Anahronike

Parkiranje na duži rok, Bejrut, Liban, 2004

 

U tom smislu, vizualni dokumenti predstavljeni u knjizi jesu svedočanstva o vremenu i prostoru u kome su nastali. Istovremeno su na začudan način i anahroni, kao prizori koji se otimaju svom vremenu i zahvataju dublje i dalje. Upravo u tome i jeste njihova estetska moć. Leži u snažnom prožimanju prošlosti i sadašnjosti, intimnih sećanja i objektivne slike stvarnosti. To su umetnikove uspomene na odrastanje na Balkanu i utisaka sa putovanja Bliskim istokom. Ove na prvi mah nepomirljive kategorije umetnički su objedinjene u „anahroničnim“ fotografijama Siniše Vlajkovića. Otud i ovakav naslov monografije.

 

O autoru monografije „Anahronike“

 

Siniša Vlajković je rođen 1969. godine u Beogradu. Diplomirao je na Odseku za prostorno planiranje Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nakon fakulteta, preorijentisao se na grafički dizajn i marketing. Radio je kao art direktor vodećih marketinških agencija u Beogradu, Londonu, Bejrutu, Dubaiju i Abu Dabiju. Svoje radove je izlagao na međunarodnoj sceni i objavljivao u brojnim značajnim publikacijama. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i kustos Beogradskog meseca fotografije.

 

Predstavljanje foto-monografije će se održati u četvrtak, 10. februara sa početkom u 18 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište