fbpx

header

10 najgledanijih doku filmova na Netfliksu

Netflix-striming-filmova-2022

Ljubitelji dokumentarnih filmova, zahvaljujući najpopularnijoj striming platformi na svetu, mogli su da uživaju u nekolicini odličnih naslova, koji su dobili izvanredne kritike.

 

Mnogi od filmova bavili su se aktuelnim temama, dok su drugi pružili uvid u događaje iz prošlosti sa kojima do sada nismo bili upoznati.

 

U nastavku teksta nudimo vam 10 najgledanijih dokumentarnih filmova na Netfliksu trenutno.

 

1. Varalica sa Tindera (The Tinder Swindler)

 

Priča o prevarantu sa Tindera, Sajmonu Hajutu, koji je uspeo da prevari mnoge žene i od njih iznudi novac, trenutno je jedan od omiljenih dokumentaraca publike u Srbiji.

 

Dokumentarni film je rađen po istinitom događaju, u čijem središtu je muškarac koji je za veoma kratak vremenski period uspeo da obmane žene lažnom posvećenošću, poslovnim uspehom i visokim društvenim statusom. Kada dobije njihovu naklonost, Sajmon bi im tražio pozajmicu novca, koju je pravdao ulaganjem u biznis. Kako se predstavljao kao sin kralja dijamanta nijedna od njegovih žrtvi uopšte nije imala sumnju da im novac neće biti vraćen.

 

2. Formula 1: Život u šestoj brzini ( Formula 1: Drive to Survive (Season 4)

 

U svakoj nemilosrdnoj sezoni Formule 1, vozači, menadžeri i vlasnici timova žive u šestoj brzini – i na stazi i izvan nje. Dvadesetorica vozača, neki veterani, a neki gotovo neiskusni, nadmeću se u još jednoj dramatičnoj sezoni Formule 1 prepunoj adrenalina.

 

U najnovijoj, 4. sezoni, vozači detaljno govore o novoj „energiji“ u svojim timovima sa promenama koje su u toku za sezonu 2021, dok ljudi koji pričaju opisuju šta je potrebno da bi se postao šef tima. Iznenađujući broj istaknutih ličnosti iz Formule 1 na šaljiv način pričaju o želji da Mercedes konačno izgubi u trci za titulu 2021.

 

 

3. Dženifer Lopez: Poluvreme (Halftime)

 

Otkako je nedavno na Tribeka filmskom festivalu u Njujorku prikazan dokumentarac o pevačici Dženifer Lopez, o njemu ne prestaje da se priča. Iako se već dve decenije pred očima sveta odvija raznovrstan umetnički sadržaj pop dive, dokumentarac je pokazao i njene ranjive strane. U jednom od kadrova vidi se kako je zaplakala kada je saznala da neće biti nominovana za Oskara za ulogu u filmu „Hustlers“. U drugoj govori o svom niskom samopoštovanju, momentu kada je mislila da je izneverila sve oko sebe.

 

Dokumentarac predstavlja Džej Lo i kao ženu koja je bila najviše potcenjivana u popularnoj kulturi, iako bi njen uspeh mogao da prikaže drugačije, ali Dženifer je očigledno imala i neke druge planove osim planetarne popularnosti.

 

 

4. Oče naš (Our Father)

 

“Oče naš” je dokumentarac koji dokazuje da je istina ponekad čudnija od fikcije. Film razotkriva bivšeg lekara za plodnost u Indijanapolisu Donalda Klajna, koji je koristio sopstvene spermatozoide kako bi oplodio na desetine svojih pacijenata – od kojih nijedna nije znala da je upravo on to uradio.

 

Baš  kao i svaki kvalitetan dokumentarac, tako i ovaj razvija radnju u smeru detektivske priče, prateći priču deteta koje je prvo otkrilo prevaru i započelo sklapanje slagalice putem internetskog DNK testiranja. Ubrzo je krenula potraga za desetinom polubraće i sestara, od kojih se mnogi pojavljuju u filmu. “Većina nas je imala plavu kosu, plave oči. Bilo je gotovo kao ovaj savršeni arijevski klan.“

 

 

5. Cimeri iz pakla (Worst Roommate Ever)

 

Netfliks-ov novi dokumentarni serijal, “Najgori cimer ikada”, beleži četiri šokantne istinite priče o naizgled bezopasnim cimerima koji se pretvaraju u noćne more iz stvarnog života za svoje žrtve koje ništa ne sumnjaju.

 

U produkciji televizije Blumhaus, petodelna serija prikazuje zločine hladnokrvnih serijskih ubica i lukavih prevaranta, uključujući slučaj Doroti Puente – starije žene koja je osuđena za ubistvo svojih stanara. Takođe detaljno opisuje priču o Džejmisonu Bačmanu, serijskom ubici koji je na kraju ubio sopstvenog brata.

 

 

6. Devojka na fotografiji (Girl in the picture)

 

“Devojka na fotografiji” je istiniti događaj, čijeg sadržaja bi se teško dosetili i scenaristi popularne serije ‘Zločinački umovi’, a u toj seriji smo se zaista nagledali svakakvih zločina.

 

Dokumentarac prikazuje monstruozne zločine Frenklina Delano Flojda koji je kidnapovao šestogodišnjakinju, predstavljao je kao ćerku, a zatim se oženio njom.

 

Jedan od njegovih najgnusnijih zločina dešavao se duže od 20 godina, počevši od 1975. kada je oteo četvoro dece ženi kojom se oženio, koristeći lažni pseudonim.

 

Flojd je pustio troje dece, ali je zadržao jedno – devojčicu po imenu Suzan Sevakis. Nju je odgajao kao svoju ćerku dok je nastavljao da čini još gnusnije prestupe. Na kraju je primorao da se uda za njega, pre nego što je postao glavni osumnjičeni za njenu smrt. U trenutku smrti imala je 20 godina. Gledaoci Netfliksovog dokumentarca komentarišu da je ovo najstrašniji i najmučniji sadržaj koji su gledali do sada.

 

 

7. Pokori se i moli (Keep Sweet: Pray and Obey) 

 

Dokumentarac govori o Fundamentalističkoj Crkvi, poznatoj kao FLDS. U pitanju je sekta mormonske crkve, koja praktikuje i podstiče poligamiju i sve što sa njom dolazi. Kada je predsednik Rulon Džefs umro, jedan od njegovih 65 sinova proglasio je sebe za novog predsednika i proroka, kada sve postaje rigoroznije.

 

Voren Džefs je oženio 78 žena, od kojih su 24 bila maloletna deca. Njegova najmlađa žrtva zlostavljanja koju je prisilio na brak imala je samo 14 godina. On je takođe orkestrirao i nadgledao zlostavljanje drugih žena i dece od strane drugih muškaraca u okviru kulta.

 

FLDS eufemizam često je uključivao seksualne radnje za koje je Džefs tvrdio da ih je odredio Bog. On je na audio-kasetama, korišćenim u njegovom sudskom postupku, govorio o tome kako su njegove žene morale da mu udovolje seksualno. Te činove nazivao je „nebeskim treninzima“.

 

 

8. Misterija Merlin Monro: Izgubljeni snimci “The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes”

 

Kada je jedna od najpoznatijih glumica toga vremena Merin Monro umrla, davne 1962. godine, imala je svega 36 godina. Decenijama unazad mnoge okolnosti u vezi sa njenom smrću ostale su nerazrešene. Kako se nikada nije saznalo kako je Monro zapravo umrla, mnogi su počeli da kreiraju razne teorije zavere. Novi dokumentarac istražuje jednu od tih teorija – koja uključuje braću Kenedi.

 

 

9. D.B. Kuper: Gde si? (Downfall: The Case Against Boeing)

 

Film govori o nemilom događaju koji se desio 29. oktobra 2018. godine. Let 610 kompanije Lion Air srušio se u Javansko more ubrzo nakon polaska iz Džakarte, pri čemu je poginulo svih 189 putnika i članova posade. U kratkom roku, pojavila su se pitanja o bezbednosnoj evidenciji indonežanske budžetske avio-kompanije i kvalifikacijama njenih pilota. Malo ko je krivio sam avion, mlazni avion Boeing 737 Mak koji je popularan.

 

Na kraju krajeva, to je bio Boing, a reputacija proizvođača po kvalitetu bila je bez premca. Boing je decenijama bio sinonim za bezbednost, otkako je njegov 707 poleteo sa Ajdlvajlda (sada aerodrom JFK) i uveo eru mlaznih aviona. „Ako nije Boing, ne idem!” bio slogan s razlogom. Piloti i putnici su smatrali da je kompanija zaslužila njihovo poverenje i da će to nastaviti. Ali onda, pet meseci kasnije, u Etiopiji, još jedan 737 Mak je pao sa neba.

 

 

10. Trust No One: The Hunt for the Crypto King

 

U ovom senzacionalističkom Netfliks dokumentarcu, oštećeni korisnici ugašene berze kriptovaluta postaju ubeđeni da je glava kompanije pobegla sa svojim novcem.

 

Dokumentarac se usredsređuje na Džeralda V. Kotena, osnivača kanadske berze kriptovaluta pod nazivom Kuadriga CKS, koji je umro 2018. godine, zbog čega je mnogim korisnicima onemogućen pristup svojim sredstvima.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište