fbpx

header

Stevan Aleksić ilustruje plakat za Diznijev film: “O ovome sam maštao kao dečak”

stevan-aleksić

Stevan Aleksić, vizuelni umetnik, scenograf, ilustrator i profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, živi svoj dečački san.

 

O njegovim fantastičnim plakatima i starih i novih filmova smo već pisali. Strast koju gaji prema vrednoj kinematografiji pretapa u umetnost i neprestano intrigira javnost. Njegov fah ipak nisu samo igrani već i animirani filmovi, a to pokazuje  činjenica da je odabran da kreira plakat za novi Diznijev film Lightyear.

 

U razgovoru za Rebelgrade Stevan Aleksić je podelio svoje utiske o uspehu koji retki dožive.

 

Stevan Aleksić

Stevan Aleksić

 

Kako je došlo do toga da upravo Vi budete izabrani u ljutoj konkurenciji za plakate za Diznijev animirani film?

 

Odazvao sam se pozivu distributerske kuće MCF-MegaCom film. Trebalo je  da demonstriram svoje crtačke veštine, vodećem svetskom studiju animiranog filma, koji je na tronu odvajkada pa do danas, čuvenom studiju „Dizni/Piksar“.

 

S obzirom da je premijera Diznijevog animiranog filma Lightyear („Baz Svetlosni“) 16. juna, nas nekoliko umetnika iz celog sveta, je dobilo zadatak da ilustruje plakate odbrojavanja (10 dana) do premijere filma. Ja sam dobio broj 9. Sve je moralo da se vrti oko tog broja u kombinaciji sa likovima iz trejlera animiranog filma. Kasnije su naši radovi poslati u Ameriku i Veliku Britaniju, nakon čega sam ja saznao lepe vesti.

 

 

Kakav je osećaj predstavljati svoju zemlju na najlepši mogući način?

 

Velika je stvar, kao i odgovornost, ali i dečački san. S obziom na to da se ilustracijom filmskih plakata bavim već 5 godina, ovaj uspeh dodatna je pedala za sve što budem radio u budućnosti.

 

 

Da li ste gledali Diznijeve crtane filmove kao dečak i šta je bila glavna inspiracija za plakat?

 

Kada sam dobio zadatak, prva ascocijacija mi je bila “Mikijeva radionica”. Tada sam uskočio u cipele malog Stevana, dakle još kao dete, maštao sam da radim za Dizni. Još tada sam zamišljao: “Ja ću jednog dana raditi za Dizni”. Ta želja je uvek negde bila u nekom mom folderu, a sada je postala stvarnost.

 

 

Kako je sarađivati sa Disney/Piksarom?

 

Zaista je bilo uživanje, jer su oni  veliki profesionalci. Nije bilo praznog hoda, niti nejasnoća. Bilo koja nedoumica da je postojala, ili sitna korekcija u toku procesa, oni bi odmah odgovarali. Nije bilo trenutka da ne znaš šta da radiš. Sve je bilo jasno i vrlo precizno. Naravno, imali smo prava da koristimo likove iz trejlera animiranog filma, a oni su morali da budu realistični. Nikako nisu smeli da odstupaju od trejlera.

 

 

I ranije ste ilustrovali na temu naših glumaca koji su pozajmljivali glasove Diznijevim junacima?

 

Pre nekoliko godina sam se dotakao velikana našeg glumišta, koji su pozajmljivali glasove „Diznijevim“, kao i crtanim junacima „Vorner brosa“. Na tom plakatu nalaze se Ljubiša Baja Bačić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Nikola Simić, Mića Tatić i Nada Blam. Tako da je to još jedan primer koliko su me i crtani filmovi inspirisali.

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište