fbpx

header

A Walk With Funky: „Fotografija mora da bude slobodna“

a-walk-with-funky-cover

Nikola Gavrilović, plesačima na domaćoj sceni poznatiji kao Johnny, a fotografima u regionu kao osoba iza objektiva i Instagram profila @a.walk.with.funky, razgovarao je sa Rebelgrade portalom o fotografiji.

 

„Take A Walk With Funky“ i saznajte šta sve podrazumeva profesionalna kompozicija, kako da mladi pronađu svoj prepoznatljiv stil, ali i kakav je fotografski svet u Srbiji. Nikola nam je otkrio sve zanimljivosti kroz serijal pitanja koja su ga navela da ozbiljno promisli. Pročitajte ceo intervju u nastavku i sakupite beleške, ukoliko je fotografija nešto što i vas zanima!

 

Šta bi želeo da fotkaš, a do sada nisi imao priliku?

 • Zapravo, teško pitanje, jer sam do sad uglavnom fotografisao sve sto sam želeo. Ipak, ako već idemo u detalje, voleo bi da otputujem na, recimo, Farska Ostrva ili Island i da tamo fotografišem prirodu i predele.

 

Šta je od foto opreme neophodno za početnika, a šta za osobu koja se već neko vreme usavršava? Koja je razlika?

 • Ljudi koji tek počinju da se bave fotografijom smatraju da su dobar aparat i skup objektiv neophodni za uspeh, ali to zaista nije tako u početku. Šta više, meni je lošija oprema pomogla da postanem bolji fotograf. Naravno, kako rastu apetiti i ulazi se sve dublje u svet fotografije, da bi kvalitet fotke mogao da bude bolji, potrebna je bolja, a samim tim i skuplja oprema.

 

a-walk-with-funky-predeo

Razgovor sa fotografom: A Walk With Funky

Da li si do sada doživeo nešto čudno ili neprijatno na setu?

 • Možda će delovati čudno, ali zaista nisam imao neprijatna iskustva na setu. Pažljivo biram klijente, a pošto mi ovo nije primaran posao, dobra stvar je ta što mogu da biram s kim zelim da sarađujem.

 

Kakav je A Walk With Funky stil fotografisanja?

 • Svoj fotografski stil bih opisao kao neki “pokušaj” retro fotografije, jer boje koje koristim na fotografijama vuku na “filmski izgled”. Volim isprane boje i dosta graina na fotografijama – dakle retro inspirisan look. Takođe, volim da postoji podkontekst u mojim fotografijama, koji je ostavljen posmatračima da ga pronađu.

 

Fotografski svet je nažalost prepun “scamera”. Kako prepoznati jednog?

 • Dobra vest je što nema puno fotografa kod nas i manje više se svi znamo između sebe. Ono što uvek pomaže je raspitati se i proveriti, jer svako je nekad napravio grešku i radio sa nekim sa kim nije “trebalo”.

 

Koji popularni saveti vezani za fotografiju su prema tvom mišljenju totalno loši?

 • Slušanje već utvrđenih pravila i saveta je najgora stvar za umetnost. Fotografija treba da bude slobodna, stvar kreative. Na primer, postoje fotografi koji tvrde da crno bele fotke deluju više “umetnički”, pa se vode isključivo tim principom – naravno, to uvek nije realno razmišljanje.

 

O čemu smatraš da se ne govori dovoljno u ovoj industriji?

 • Možda se čak i previše priča, o svemu. Mada, ako bih birao temu onda bi to bilo na koji način fotografija utiče na biznise ljudi. Klijenti će pre koristiti fotografije koje izgledaju užasno, ali su za dž, nego što će uložiti u profesionalnog fotografa. Hoću reći, ne ističe se ceo proces koji je neophodan za dobru fotku i koliko su fotografi potcenjeni i “underpaid”.

 

a-walk-with-funky-ulični-svirači

A Walk With Funky: ulični svirači

Koliko društvene mreže trenutno utiču na rad fotografa – da li se stilovi često menjaju i prilagođavaju trendovima? Da li je uopšte moguće ostati dosledan svojoj zamisli u svetu koji nas uči da pratimo i ne razmišljamo?

 • Društvene mreže bez sumnje utiču na sve, ne samo na trendove u svetu fotografije i stil koji se traži. Ali, sve zavisi od individualnog fotografa – da li želi da ostane dosledan sebi ili da “klimne glavu” svakom trendu.

 

Tvoj profil na Instagramu većinski prikazuje ženske portrete. Kako doći do savršene kompozicije fotke ovog pravca?

 • Kako se bavim plesom dugi niz godina, imam oko za ljudski pokret. Lično, ne volim da ograničavam modela – puštam da se osoba slobodno kreće i pozira, uz tek poneki savet ili predlog, uglavnom svi stignu sami do “tajnog recepta”. Važno je da se način rada i energija fotografa poklope i sa modelom. Neprocenjiv je osećaj kada neko po prvi put vidi sebe na vašim fotkama.

 

Koliko su prepoznatljivi filteri i preseti važni za fotografe danas?

 • Sve zavisi od stila fotografije, ali preseti značajno ubrzavaju editovanje. Stoga, ja sam razvio presete koji definišu moj stil i uklapaju se u način na koji fotografišem, ali ovo je prilično individualna stvar.

 

Smatraš li da je originalna, netaknuta fotografija izgubila svoju čar? Zašto je postalo nemoguće objaviti takvu fotku online?

 • Čuvena “raw” fotografija, direktno sa aparata, mora biti savršena da bi ostala u netaknutom obliku. Na primer, mnogi fotografi “podeksponiraju” fotku ili ne “udare” dovoljan kontrast, pa su im filteri neophodni. Smatram da ipak ne treba kačiti “raw” fotke online, pogotovo što sad ima toliko programa u kojima se mogu obraditi, i opet izgledati prirodno. S druge strane, ako je “raw” fotka kvalitetna, a uhvaćen trenutak pravi – zašto da ne.

 

Koliko često ti se dešava da ti se modeli „nabacuju“ na setu? Šta misliš o brisanju poslovnih granica i kada je to nedopustivo?

 • Ne dešava mi se često, jer se u samom startu postave granice. Smatram da takav vid “reputacije” nije dobar za posao, ali dešavalo mi se da dobijam nepristojne ponude tokom godina. Dobar odnos i dobra energija između modela I fotografa je odlična stvar, sve dok ne prelazi granice ličnog. Iskreno, mogao bih još mnogo da pričam o ovoj temi, ali zaustaviću se ovde.

 

sanja-obradinovic

Sanja Obradinović

Čiji fotografski rad najviše pratiš i zašto?

 • Na prvom mestu je Peter McKinnon, izuzetno inspirativna osoba, odličan storyteller, fenomenalan landscape fotograf. Pored njega, Jamie Windsor ima jako dobre savete za fotografiju i još uvek je dosta underrated fotograf. Takođe, volim i radove Samuel Elkinsa, Kai Boettchera, Aarona Brimhalla, a ima ih još dosta. Ipak, moram da pohvalim i domaće fotografe – obratite malo više pažnje na njih.

 

Da li veruješ da svaki fotograf treba da prođe što više različitih stilova i fotka što više događaja, čak i one koje ne želi, kako bi se pronašao?

 • Kad se počinje sa fotografijom, većina misli da zna u kom pravcu ide i u kom stilu se pronalazi, ali to nije tako. U početku se “šara” sa svim i svačim. Ja sam probao da radim sve: portrete, događaje, modu, landscape, pa cak i fotografije proizvoda. Vremenom mi je postalo jasno da najviše uživam u portretnoj i landscape fotografiji. Probaj sve, pa dopusti da stil izaberete tebe.

 

Biti fotograf u Srbiji – da ili ne?

 • Ukoliko zaista želite da se bavite fotografijom – probajte. Naravno, dobar aparat i username sa dodatkom “ph” na vašem Instagram profilu vas ne čini fotografom. Sve ima svoje za i protiv, ali treba podržati svaki vid umetnosti na našem prostoru, dok su namere koje stoje iza iskrene i dolaze iz srca.

 

Ukoliko se još uvek niste susreli sa fotografskom, a „pomalo“ i plesnom Nikolinom karijerom, zapratite njegov Instagram profil i uživajte u umetničkom sadržaju koji nudi!

 

a-walk-with-funky-fotka

Nikola Gavrilović

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište